Care este scopul vieții? Află răspunsul la această întrebare

Care este scopul vieții? Află răspunsul la această întrebare

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Care este scopul vieții? O întrebare care ne apare pe buze atunci când viața noastră se află într-un moment în care simțim că nu mai avem nicio bucurie.

Te simți lipsit de energie, nimic din ceea ce faci nu-ți aduce satisfacție, te simți obosit și fără chef, nu te mai regăsești. Pur și simplu nu știi încotro se îndreaptă viața ta.

Este momentul în care începi să te întrebi care este scopul vieții tale. Dacă nu ți-ai pus, încă, această întrebare, este cazul să o faci.

Mulți se întreabă cum pot găsi acest scop, de parcă ne-am născut cu el și l-am pierdut, pe undeva, în drumul vieții. Scopul nu e un dat, trebuie să-l creăm.

Scopul vieții e acela pe care tu îl alegi, pe care tu îl creezi!

De unde știi că ai făcut alegerea corectă?

Când ai un scop, ai o destinație, deci energie și voința de a acționa.

Dacă scopul e destinația, emoțiile tale sunt busola. Când te îndrepți spre scopul potrivit ție, ai bucurie, satisfacție sufletească, te simți împlinit. Toate acțiunile care te duc spre scopul tău, îți fac plăcere, îți aduc mulțumire.

În plus, scopul tău îți aduce și recunoașterea semenilor tăi, cărora le oferi din preaplinul inimii tale.

De ce e important să avem un scop în viață? Pentru a nu fi în jocul altora.

Jocul altora

Dacă nu ai o viziune clară a ceea ce vrei să fie viața ta, a ceea ce vrei tu să fii, în această lume, atunci, în loc să-ți trăiești viața, te lași trăit.

Ești doar o frunză pe care o poartă vântul, de ici colo. Ești doar un pion în jocul altora.  Uneori ești în jocul proprietarilor companiei la care lucrezi, alteori ești în jocul prietenilor, al familiei.

Când trăiești doar pentru copiii tăi, uitând de nevoile tale, ești în jocul acestora, chiar dacă ei nu ți-au cerut-o. Când trăiești doar pentru a face pe plac părinților tăi, ești în jocul lor.

Câți dintre noi nu suntem în jocul partenerului de viață, renunțăm la visurile noastre,  facem  totul de dragul lui și numim, asta, dragoste!

Te provoc să răspunzi, cu sinceritate, la întrebările de mai jos!

 • De ce ai ales profesia pe care o practici? Pentru că se câștigă bine, pentru că e confortabil, pentru poziția socială.
 • De ce ai absolvit acest liceu, această facultate? Pentru că așa au dorit părinții, pentru că așa au făcut colegii tăi, pentru că aici mai erau locuri la buget.
 • De ce ai acest loc de muncă? Pentru că aici te-au primit, pentru că e bun salariul.
 • De ce te-ai căsătorit, de ce ai copii? Pentru că așa face toată lumea.

Dacă ai răspuns cu sinceritate, ai constatat că, fără să ai un scop al tău, te-ai lăsat purtat de circumstanțe. Au ales alții pentru tine.

Sau, dimpotrivă, sunt alegerile tale, conștiente și au legătură cu scopul vieții tale. Atunci, oricât de greu ți-ar fi, uneori, ai sentimentul de satisfacție sufletească.

Poate că nu vrei mare lucru, decât o viață normală. Vrei o familie, un partener iubitor, copii, un job care să-ți dea satisfacție sufletească și financiară, un trai decent și câteva plăceri. Deși pare că nu-i mare lucru, te asigur că nu-i ușor. O viață normală chiar este mare lucru!

Ai nevoie să faci din asta un scop pe care să-l urmărești cu perseverență și determinare. O dată atins acest scop, e necesar să depui efort pentru a păstra ceea ce ai.

Și încă un secret: drumul e mai important decât destinația!

drumul vieții

Drumul te pune în situații și experiențe care te transformă și s-ar putea să fii nevoit să-ți ajustezi scopul, chiar să-l schimbi, la un moment dat. E normal să fie astfel, e important să fii flexibil, nu să rămâi încremenit într-un singur proiect de viață.

În plus, drumul, în sine, îți aduce bucurii simple, dar care-ți pot umple sufletul. Bucură-te de un răsărit de soare, de un apus, de o îmbrățișare, de râsul unui copil, de parfumul unei flori, de cântecul vântului printre valuri!

Scopul vieții tale, care este?

Psiholog, Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

One comment on “Care este scopul vieții? Află răspunsul la această întrebare”

 1. Mulțumesc , mulțumesc , mulțumesc Geanina pentru acest articol emoționant , care m-a mișcat profund , izbucnind instant in hohote de plîns înainte de al
  termina de citit. Cu ochii împăienjeniți de lacrimi , scriu aceste rânduri cu speranța ca voi găsi o alinare sufleteasca.
  Dacă pana in luna Martie ac, sensul vieții mele avea un scop , la o Viața normala , decenta de familist cu soție iubitoare și doi copii asemenea , cu bucuriile și necazurile noastre , după o boala necruțătoarea , Liliana soția mea a fost chemată la Domnul la 54 de ani , după 34 de ani împreuna.
  Sub masca înțelegerii situației prin prisma realității , am trecut cu greu momentul alături de copii consolandune reciproc și incurajandune, însă traumele au lăsat brazde adânci in inimile noastre.
  Copii cu valurile Vieții lor și rămas singur , atât de singur , scopul Vieții și-a pierdut din intensitate , iar sensul sa blocat într-un giratoriu in care m-a tot învârtesc , speriat ,năuc , dezorientat , fără determinare și curaj.
  Sfaturile pentru gândire pozitivă și ca așa a vrut Dumnezeu încă nu m-au eliberat din acel giratoriu vicios cu multe ieșiri fără însă a avea plăcute indicatoare spre bine ,rău , trecut , prezent sau viitor.
  M-a uit pe verticala către Dumnezeu , Creatorul Universului , încerc sa m-a conectez cu El prin licarirea trezita parca in sufletul meu după citirea acestui articol.
  Doresc sa prind curaj sa m-a arunc pe una din ieșiri , iar cu ajutorul Lui și poate cu al Tău Geanina Draga ,sunt convins ca voi redescoperi încrederea in mine și calea pierdută.
  Dumnezeu sa ne binecuvânteze pe toti🙌🙏

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle