Cum te împiedică rușinea să te manifești liber

Cum te împiedică rușinea să te manifești liber

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Rușinea este o emoție care te poate împiedica să te manifești liber, să fii tu însuți și să-ți atingi potențialul.

Există o rușine ,,sănătoasă” necesară bunei conviețuiri cu semenii, împiedicându-te să fii egoist și să faci rău celorlalți. Aceasta ajută la respectarea normelor morale ale comunității din care faci parte. Opusul rușinii sănătoase este nerușinarea.

Dar mai există o rușine nocivă care se află în strânsă legătură cu umilința și care acționează ca o închisoare a ființei tale, limitându-ți libertatea de acțiune.

Această rușine are în spate gândul că ceva e în neregulă cu tine, că nu ești ok așa cum ești.

Cum apare rușinea?

Rușinea apare în copilărie, prin reacția părinților, a dascălilor și chiar a grupului de prieteni, față de tine, de acțiunile tale în anumite situații.

Părinții 

Aceștia te avertizează, ori de câte ori acționezi liber, să nu-i faci de rușine, să nu te faci de rușine. Aceste ,,porunci” spuse prea des și în contexte nepotrivite, pot deveni gratii ale manifestării tale libere.

Alteori, te ceartă, te critică, te acuză atunci când sunt și alte persoane de față, iar rușinea te copleșește, mai ales dacă cei de vârsta ta aud asta.

La fel de nociv este obiceiul mamelor de a povesti anumite întâmplări situații amuzante, în care este implicat copilul, de față cu acesta. Îl ignoră ca și cum acesta nu ar auzi, nu ar înțelege, dar râd amuzate, împreună cu alte mămici. Copilul înțelege că se râde de el și se rușinează, gândind că ceva e în neregulă cu el.

Profesorii

Învățământul de altădată (pe alocuri și cel de azi) era dominat de un mod ,,comunist” de a face educație, umilind pe cel care ieșea din turmă. ,,Scaunul rușinii” prin care educatoarele pedepseau copiii pe care nu-i puteau stăpâni, avea impact puternic asupra celui pedepsit, umilindu-l.

Etichetarea copilului în ce privește inteligența sau ritmul său de învățare, critica pentru răspunsul greșit, ironia determină rușinea și teama de a-și spune opinia, de a se afirma. Aceste situații pot avea consecințe asupra dezvoltării intelectuale și a performanțelor profesionale, mai târziu.

Copiii

Bullyingul este cea mai agresivă formă de ,,rușinare”, prin umilirea și agresarea celui în cauză, de către alți copii. Din fericire, astăzi, această formă de umilire este reglementată legal. Copiii sunt învățați, în școală, să semnaleze aceste situații.

Ce efecte are rușinea?

Rușinea afectează imaginea de sine în ce privește aspectul fizic, intelectual și emoțional.

În ce privește aspectul fizic, rușinea se manifestă prin deformarea percepției asupra frumuseții, greutății, înălțimii și a oricărui aspect al corpului tău. Dacă ai fost umilit în legătură cu acest aspect, vei tinde să te ascunzi, să nu ieși în evidență, vei manifesta complexe de inferioritate.

În această situație vor fi afectate, mai ales, relațiile tale, în mod special relațiile de cuplu. Vei face alegeri greșite sau îți vei cenzura manifestarea sexualității.

În planul evoluției profesionale, vei fi afectat de rușine prin faptul că-ți lipsește curajul să alegi un loc de muncă pe măsura ta, să aspiri la o poziție superioară sau să soliciți o salarizare corectă. Nu-ți exprimi opinia sau ideile de teamă să nu fii criticat sau judecat.

Și în plan emoțional rușinea cenzurează exprimarea liberă. Este larg cunoscută convingerea că bărbații nu plâng, de exemplu, ca și cum aceștia ar trebui să-și nege emoțiile. Negarea, însă, nu duce la anularea lor, ci la somatizare - manifestarea prin boală.

Poți fi ,,rușinat” că râzi prea tare, că te bucuri prea mult, că plângi prea ușor, că ești fericit, că ești trist, nefericit. Astfel de experiențe determină închiderea în sine, autocenzurarea și limitarea trăirilor tale.

Cum poți scăpa de rușine?

 

Rememorează acele întâmplări care te-au copleșit de rușine. Lasă-le să iasă la suprafață, o dată cu durerea de atunci. Dă-ți voie să simți rușinea de atunci. Acum ești adult, poți manifesta, în siguranță, trăiri blocate altădată.

Eliberează rușinea prin furie. Ai rămas blocat în rușine pe un anumit aspect al vieții tale, pentru că nu ai avut puterea să te revolți. Furia este benefică pentru că te apară de abuzul celorlalți. Pune limite și-ți protejează libertatea. Lasă furia să se manifeste și lovește în sacul de box, într-o pernă, apunând ,,Stop!” în numele copilului care-ai fost.

Iartă-i pe cei care te-au rușinat. Nu ierți fapta lor, nu ești de acord cu ea, dar ierți omul care n-a putut și nu a știut altfel. Doar așa te poți elibera de trecut și-ți poți lua puterea înapoi.

Acceptă-ți unicitatea, imperfecțiunea și eliberează-te de autocritică. Acționează liber, din toată inima ta! Sparge zidurile rușinii ca să fii tu însuți, ca să te manifești liber și deplin în această viață minunată!

Psiholog Geanina Timofte

 

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

One comment on “Cum te împiedică rușinea să te manifești liber”

  1. Bunå Geanina,
    In procesul meu de transformare am dat de tine citind articolul despre RUSINE si cum pot så eliberez RUSINEA.

    Materiale pentru IERTARE , ACCEPTARE, UNIVITATE m-ar interesa in gradul cel mai inalt.

    Så ai o zi fantastiscå si MULTUMESC❤️

    Simona😇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle