Punct și de la capăt: despre sfârșit ca despre început

Punct și de la capăt: despre sfârșit ca despre început

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 3 minute

Este atât de greu să acceptăm sfârșitul, să-l privim în față cu detașare și să-i spunem: rămâi sănătos!” Ne este atât de teamă să punem punct, încât ne grăbim să mai adăugăm câteva… puncte de suspensie.

Orice sfârșit este ca o moarte, de aceea ne este frică celor mai mulți dintre noi, oricât de înțelepți am fi.  Nu înțelegem, emoțional, că doar dacă regele a murit putem striga, cu bucurie, ,,trăiască regele!”

Ne este greu să aruncăm pumnul de țărână peste sicriul care închide, pentru totdeauna, speranțele, proiectele trecutului. Cu fiecare sfârșit al câte unui capitol din viața noastră, murim câte puțin. Ai crede că viața e făcută dintr-o serie de morți succesive.

Iată de ce avem nevoie să ne plângem micile morți, să purtăm ,,doliul”, ca o clipă de reflecție… Putem, astfel, să convertim trecutul în lecții învățate, în câștiguri. Transfigurând sfârșitul, vom avea un adaos pentru prezent și o resursă pentru viitor.

Între viitor și trecut, ia-ți o clipă de răgaz și socotește: care au fost lecțiile, ce ai pierdut, ce ai câștigat? Ce lași? Ce iei cu tine? Îți folosesc acestea în etapa următoare a vieții?

Din când în când este benefic să faci astfel de bilanțuri, fie că te afli la cumpăna dintre ani, dintre anotimpuri, dintre vârste, fie că ești între două povești de iubire, între două joburi, prietenii, călătorii.

Nu intra cu tot balastul în noua etapă de viață căci nu vei face decât să repeți aceleași experiențe, în alte forme, dar cu aceeași esență.

Viața este un profesor care ne dictează lecția, cu răbdare: ,,punct și de la capăt”. Dar noi nu punem punct, nu ascultăm, nu suntem atenți. Nu începem propoziția de la capăt de rând. Și nu mai înțelegem nimic.

Avem nevoie de paragrafe, de capitole încheiate, de lecții învățate.

Lăsăm în urmă o poveste de dragoste, un vis, un proiect. Punct și de la capăt.

Începi o altă poveste de dragoste, un alt vis, un nou proiect. Nu la fel, ci de pe alte fundamente, cu alte resurse. Un nou ,,eu” ce s-a descoperit pe sine în experiențe, în relații.

Sfârșit de an! Ce am pierdut? Ce am câștigat? Ce iau cu mine, în noul an? Evident, voi lua lecțiile învățate, poate câteva amintiri.

Orice experiență este duală: are un minus, dar are și un plus. O pierdere poartă cu sine un câștig. Așterne pe hârtie pierderile anului care a trecut, și convertește fiecare pierdere, în câștig.

Îți va fi mai ușor să pui punct atunci când știi că nu a fost zadarnic totul, când înțelegi că nu ai pierdut, ci ai câștigat… o lecție învățată. Un capitol încheiat.

Și de la capăt: un alt paragraf, o altă pagină, un alt capitol al vieții tale. Un drum nou. Cu bucuria și entuziasmul oricărui început. Să strălucească artificiile, să curgă șampania, să celebrăm începutul!

An Nou Fericit! Happy New Way!

Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle