Cum să ai succes folosindu-te de imaginaţie

Cum să ai succes folosindu-te de imaginaţie

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 5 minute

 

Succesul în viaţă este un scop pe care-l au, în mod normal, toţi oamenii. Însă puţini sunt aceia care ştiu exact ce înseamnă succesul pentru ei, iar cei care acţionează în direcţia atingerii succesului, sunt şi mai puţini.

Vei citi, astăzi, despre:

  • ce înseamnă succesul;
  • cum să-ţi foloseşti imaginaţia pentru a-l obţine;
  • cum să acţionezi folosindu-te de motivaţie;
  • cum să-ţi faci un plan de acţiune.

 

SUCCESUL reprezintă validarea ta în cadrul comunităţii din care faci parte, este recunoaşterea publică a valorii tale profesionale şi personale. Avem nevoie de validare? Da. Suntem fiinţe sociale, trăim în conexiune unul cu celălalt, ne definim prin raportare la semenii noştri, avem nevoie unii de ceilalţi. Vor fi, probabil, unii, care vor spune că nu sunt interesaţi de părerea nimănui. Nimic mai fals! Bravează. Excepţie fac, desigur, acei puţini, atât de evoluaţi spiritual, încât să fie deasupra tuturor nevoilor şi condiţionărilor general – umane... Dar tu nu te numeri printre ei, decât dacă eşti vreun guru sau vreun sfânt!

Desigur, succesul se află în strânsă legătură cu atingerea unui obiectiv, astfel încât are o varietate de manifestări, cam câte obiective pot exista. Fie că este vorba de întemeierea unei familii, fie de a ajunge într-un post de conducere sau de a câştiga mulţi bani, de a construi o casă, de a întâlni marea iubire, de a scrie o carte sau de a ajunge într-o anumită ţară, succesul îţi oferă sentimentul de împlinire.

Vei citi peste tot strategii de obţine succesul, dar este foarte important să ştii clar ce înseamnă succesul pentru tine. Mai exact care este scopul tău. O dată identificat, este foarte important să-l transpui în comportamente. Scopul trebuie să fie măsurabil şi observabil.

De unde ştii când l-ai atins?

Ce se va schimba, atunci în mediu, în comportamentul tău?

Inconştientul este structurat asemenea creierului unui copil de cinci ani. Aşa încât, fii cât mai concret, nu folosi termeni abstracţi, generalizări. S-ar putea să nu prea ştie ce comenzi îi trimiţi, astfel că şi conştientul tău va primi informaţii destul de ambigui.

Ca să atingi succesul, indiferent de ce înseamnă acesta pentru tine, este nevoie de două lucruri: imaginaţie şi acţiune.

IMAGINAŢIA: ca un lucru să existe, mai întâi trebuie imaginat. Iar capacitatea de imaginaţie a omului este nemărginită. Gândeşte-te, ca exemplu, că a fost necesar ca Jules Verne să-şi imagineze un submarin, creând literatură ,,science fiction”, ca acesta să fie o realitate obişnuită a zilelor noastre. Cine s-ar fi gândit la vremea aceea?! Ce crezi astăzi despre teleportare? Poate rezolva problema crizei de combustibil?... Glumesc, dar niciodată nu se ştie...

Aşadar, dacă-ţi doreşti ceva, dacă ai un vis, un obiectiv, imaginează-ţi cum ar fi să ai deja acest lucru, să fii deja acolo unde visezi. Închide ochii şi lasă imaginile în care tu eşti actorul principal, să se deruleze în mintea ta. Ai să vezi că odată cu imaginile apar şi emoţiile.

De ce este important acest lucru?

Pentru că o informaţie se imprimă în mintea ta prin intermediul emoţiilor, iar dacă aceste emoţii sunt pozitive, ori de câte ori, mintea ta conştientă va sesiza o oportunitate prin care să-ţi atingi scopul, va declanşa aceste emoţii, astfel încât vei acţiona sub imboldul natural de a obţine starea de bine. Dacă ai probleme cu imaginaţia, atunci activează ,,visătorul”, aşa cum te-am învăţat şi în alt articol. http://terapie-nlp.ro/ce-fac-eu-cu-viata-mea/  Este vorba de o parte din inconştientul tău, numită aşa metaforic, care este foarte activă în copilărie. În stare de relaxare, solicită-i ajutorul.

Cu cât îţi imaginezi mai des şi mai în detaliu o anumită situaţie ce reprezintă succesul tău, cu atât această situaţie tinde să se materializeze. Nu e nimic paranormal aici. Pur şi simplu e o comandă dată minţii tale, care va face sesizabilă oportunităţile care determină atingerea obiectivului.

ACŢIUNEA: din păcate, cei mai mulţi, se opresc la imaginaţie şi nu mai activează ,,Realizatorul”. Altfel spus, nu întreprind nicio acţiune în vederea împlinirii obiectivului care să-i aducă succesul. Apoi se plâng că n-au noroc. Îţi recomand cartea lui Larry Winget, Termină cu văicăreala şi fă ceva cu viaţa ta.

Este foarte importantă ieşirea din zona de confort şi acţiunea. Nu-i deloc uşor să renunţi la rutină, la confortul fizic şi emoţional, chiar şi când acesta este nesatisfăcător. Necunoscutul ne sperie, pentru că ne pune în situaţie de stres, implicit de a găsi strategii noi de rezolvare. Ai să spui că stresul nu e bun.

Ei bine, există două tipuri de stres: eustresul, sau stresul bun, în limbaj popular, care determină acţiunea şi schimbarea pozitivă, întrucât presupune secreţia de adrenalină şi este asociat cu bucuria, surpriza, exaltarea etc şi distresul, acela despre care ai auzit că face rău, întrucât declanşează reacţii negative la nivel cognitiv, emoţional şi fiziologic şi duce la apariţia unor patologii.

E drept că pentru a acţiona este nevoie să fii suficient de motivat. Adică să-ţi fie atât de rău încât să spui Stop! Sau să nu-ţi fie rău, dar să-ţi doreşti extrem de mult un lucru, încât să nu concepi viaţa ta fără el. Aceasta este motivaţia. Reprezintă motorul tău pentru acţiune. Dacă ai motivaţie, adică dacă îţi doreşti suficient de mult să obţii succesul, atunci vei acţiona, cu siguranţă. Dacă nu, înseamnă că există, undeva, nişte blocaje. Se poate ca în situaţia ta actuală să existe un beneficiu mai mare decât acela pe care ţi l-ar aduce succesul. Identifică acel beneficiu şi gândeşte-te dacă l-ai putea obţine şi din altă situaţie/ acţiune. Nicio acţiune negativă nu este menţinută, dacă nu există un beneficiu. Dacă-l poţi obţine prin alt mod, atunci vei putea renunţa la situaţia care te blochează în atingerea succesului.

Fă-ţi un plan de acţiune!

Întotdeauna, când ai un obiectiv, înainte de a porni un demers, fă-ţi un plan.

Ce trebuie să fac pentru a obţine ceea ce doresc?

Care este primul pas?

Când anume îl fac? (nu cumva să spui ,,de mâine”)

Ce resurse am?

Ce resurse lipsesc?

De unde şi cum le pot obţine?

Răspunde la toate aceste întrebări şi foloseşte, pentru asta, pixul şi hârtia, deoarece o formă concretă, fizică, a obiectivelor tale este percepută mai clar de către conştientul tău, decât una exclusiv mentală.

În speranţa că vei obţine succesul, indiferent ce înseamnă acesta pentru tine, îţi doresc motivaţie, puterea de a acţiona şi capaciatea de a-ţi imagina.

 

Geanina Timofte

 

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle