3 tipuri de bărbați de care e bine să te ferești

3 tipuri de bărbați de care e bine să te ferești

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Multe femei singure, mai tinere, dar mai ales mature, ieșite dintr-o căsnicie sau dintr-o relație de lungă durată, se plâng de dificultatea de a găsi un partener potrivit. Experiențe nefericite, încercări eșuate și întrebarea: cum aș putea să evit aceste dezamăgiri?

Intoxicate, aș putea spune, încă din copilărie, cu mitul lui ,,Făt-Frumos”, iar mai târziu cu modelul impus de filmele romantice, femeile sunt în căutarea pertenerului perfect. Din păcate, realitatea nu e ca în filme, iar deziluziile celor care au aceste așteptări sunt pe măsură.

În calitate de psiholog, nu pot să nu amintesc și o altă cauză, la fel de importantă: relația cu părinții, în copilărie. Mai exact, o lipsă afectivă care le împinge pe femei să caute un partener care să umple acest gol emoțional.

Nevoia de a fi iubită și acceptată necondiționat - o nevoie firească, de altfel - te poate face să ignori anumite ,,semne” care-ți arată că nu ești în fața bărbatului potrivit. Mai ales dacă încrederea în tine e destul de scăzută.

Intri în capcana unui seducător, al unui manipulator, iar când te trezești din visul frumos realizezi cât de greu îți este să ieși din capcana dependenței. Te-a prins ca un păianjen într-o plasă, gata să-și devoreze prada, încetul cu încetul.

3 tipuri de bărbați ,,periculoși”

Iată, mai jos, 3 tipologii de personalitate extrem de periculoase. Acești bărbați sunt incapabili să iubească, se folosesc de femei, de aceea nu au nicio reținere morală. Important este să fii atentă, de la început, să nu te minți singură, ignorînd semnele care te avertizează de pericol.

Don Juan - eternul infidel

Este posibil să fie căsătorit sau să aibă o viață dublă, un fel de Don Juan care se complace într-o relație călduță, dar care vrea libertatea de a avea și alte experiențe erotice. Nu-i este suficientă o singură parteneră. Orgoliul lui e un sac fără fund care are nevoie de confirmări de la cât mai multe femei. 

 1. Amână întâlnirea, preferând comunicarea pe chat.
 2. Nu folosește camera web, decât rar.
 3. Nu se afișează cu tine în locuri publice.
 4. Nu te prezintă prietenilor sau familiei.
 5. Nu pune poze cu tine pe rețele de socializare.
 6. Nu răspunde la telefon.
 7. Dispare, periodic și nu-ți dă explicații.
 8. Își justifică prea mult, absențele.

Manipulatorul narcisic

Acesta este lipsit de empatie, pentru el oamenii sunt obiecte. Este seducător, dar nu are sentimente pentru tine. Un actor desăvârșit care sfârșește prin a te abuza psihic și chiar fizic. Dintr-o relație cu el ieși foarte greu, pentru că el nu acceptă să piardă vreo ,,luptă”.

 1. Este bărbatul perfect, omul pe care l-ai căutat întreaga viață.
 2. Iți citește gândurile și e acolo pentru a-ți satisface toate nevoile
 3. E amantul perfect, iar dacă nu, cuvintele lui te fac să te simți cea mai frumoasă femeie din lume.
 4. După ce te-ai îndrăgostit începe să devină distant.
 5. Te acuză că tu te-ai schimbat.
 6. Te jignește, te umilește dar nu recunoaște sau spune că tu l-ai determinat să facă asta.
 7. Îți cere să-i faci anumite servicii, favoruri, iar dacă refuzi devine distant sau agresiv.
 8. Te îndepărtează de prieteni, de rude.
 9. Te controlează, dar el îți ascunde o parte a vieții sub diferite pretexte.

Dependentul

Dacă e un dependent, pozează în victima destinului, a societății, a celorlalți, dar tu ești singura femeie care-l înțelege cu adevărat.. Te atrage în capcana lui Karpman victimă-salvator-agresor.

 1. Va deveni dependent de tine.
 2. Îți cere tot mai mult, emoțional sau financiar.
 3. Îți dă sentimentul de vinovăție, astfel victima devine agresor, iar tu devii victimă.
 4. Te acuză pentru eșecurile lui.
 5. Te face responsabilă de dependențele lui (alcool, droguri, jocuri de noroc).

E greu să vezi aceste semne câd ești foarte îndrăgostită. Te minți singură, sperând că dragostea îl va salva, îl va transforma… Apoi se creează dependența emoțională..

Ce e de făcut

 • Un strop de luciditate nu strică, chiar și atunci când ești foarte îndrăgostită. Fii atentă la aceste semne și nu intra în jocuri emoționale periculoase. 
 • Dacă ai ieșit dintr-o relație/ căsnicie, nu te grăbi să intri în alta.
 • Ia-ți puțin timp de reflecție și analizează-ți nevoile, golurile, fricile: nu căuta un partener care să-ți fie ,,salvator”.
 • Fă-ți un ,,portret” al tipului de bărbat pe care-l cauți.
 • Observă și cunoaște mai multe tipologii de bărbați.
 • E bine să ai așteptări realiste de la un partener de cuplu.

Un bărbat matur emoțional, e asumat, sincer, deschis la comunicare. Nu intră în ,,jocuri” emoționale. Dacă te place și vrea o relație este atent la nevoile tale, te respectă, manifestă dorința de a petrece timp cu tine. Un bărbat angajat gândește și se exprimă la plural, folosind, adesea, pronumele ,,noi”.

Îți doresc, dragă cititoare, să ai luciditatea de a face alegerea potrivită și să te bucuri de o relație de cuplu armonioasă.

Psiholog Geanina Timofte

 

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle