Schimbă-ți viața prin puterea cuvintelor dacă nu ai noroc... în dragoste

Schimbă-ți viața prin puterea cuvintelor dacă nu ai noroc... în dragoste

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 3 minute

Nu ai noroc... în dragoste, în viață sau în orice altceva? Sunt doar convingeri limitative, programe care pot șterse din computerul tău biologic!

Tot ce auzim, începând din copilărie, de la persoanele învestite cu autoritate (părinți, bunici, profesori etc)  devine adevăr după care ne conducem viața.

De la aspecte generale ca viața este grea, banul este ochiul dracului, oamenii sunt răi, până la aspecte particulare de tipul nu am noroc, sunt prost, nu sunt bun de nimic, nu mă pricep la x, culminând cu pecetea ,,așa sunt eu”, cuvintele devin programele mentale cu care am crescut și pe care timpul ni le-a confirmat. Mai exact, am acționat, inconștient, astfel încât să confirmăm aceste  convingeri.

Deși există suficiente programe pozitive, am să vorbesc despre cele negative, pentru că acestea ne sabotează viața.

Programarea neuro-lingvistică (NLP) reprezintă o orientare în dezvoltarea personală (acreditată, recent, și ca formă de psihoterapie) care concepe mintea umană ca pe un computer biologic programat prin limbaj.

Oare atât de mare să fie puterea cuvintelor, asupra vieții noastre?

Da. Imaginează-ți că un copil vine pe lume cu câteva programe de bază, pentru supraviețuire: instinctele. Pe măsură ce crește, se activează moștenirea genetică, la care se adaugă noi programe de adaptare la mediu: modelul parental, deciziile de viață pe care el însuși le ia și ,,adevărurile” pe care le aude în familie și în comunitatea în care trăiește.

Din fericire, omul nu e  doar un computer, chiar dacă mintea este structurată ca atare. Nu acționează doar în virtutea instinctelor de supraviețuire. El poate să-și observe gândurile, emoțiile, comportamentele și să intervină asupra lor.

Noi putem alege să devenim stăpânii minții noastre și să schimbăm modul în care gândim, să luăm alte decizii de viață și să ne conducem după alte convingeri (programe) în acord cu ceea ce suntem și cu ceea ce dorim să devenim.

Cum schimbăm programele mentale?

Mai întâi, identificându-le. Observă care sunt opiniile tale despre viață, oameni, bani, relații sau despre orice domeniu în care simți că te afli într-un blocaj.

Dacă nu-ți dai seama, întreabă-ți familia ce cred ei despre cele de mai sus. Fii sigur că asta crezi și tu!

Spre exemplu o convingere de tipul ,,nu am noroc în dragoste” te va conduce mereu spre parteneri care te dezamăgesc. Mintea ta inconștientă, îți va respecta comenzile și va determina acele reacții comportamentale care să îți confirme decizia.Poți înlocui afirmația de mai sus cu oricare alta valabilă în cazul tău.

Ia o foaie de hârtie și notează! Întreabă-te:

  • Când anume ai crezut prima dată, acest lucru?
  • Cine ți-a spus asta?
  • A fost concluzia ta?
  • Dacă da, ce întâmplare a determinat această concluzie?

Chiar dacă nu-ți amintești aceste situații legate de istoric, îndoiește-te, pur și simplu, de acest ,,adevăr”.

  • Nu ar putea fi alta cauza pentru care partenerii de până acum te-au dezamăgit?
  • Ce alte motive ar mai putea fi?
  • Care a fost comportamentul tău în relații?
  • Cum ar fi dacă ți-ai schimba comportamentul?
  • Imaginează-ți cum ar arăta relația în care să te consideri norocos. Ce ar fi diferit în raport cu situațiile anterioare?

Important!!! Gândește-te la tot ce ține de modul tău de gândire și comportament, NU la ce ține de celălalt, la ce poți schimba la tine, nu la altul!

Schimbându-ți comportamentul, vei determina o schimbare a felului în care ceilalți se comportă cu tine sau vei atrage alt tip de oameni, în viața ta. Dar nu uita, ca să-ți schimbi comportamentul, este necesar să-ți schimbi, mai întâi, convingerile, adică modul în care gândești.

Aplică acest model de lucru la orice altă convingere care te limitează și nu te lasă să-ți trăiești viața armonios.

Așadar, decide în mod CONȘTIENT asupra vieții tale, fă ca lucrurile să se întâmple, nu să ți se întâmple. Șterge programele mentale care te blochează și înlocuiește-le cu altele care să te ajute să-ți atingi obiectivele!

Îți doresc succes, dragul meu cititor!

Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle