Insomnia și ruminațiile. Ce faci când somnul nu vrea să vină

Insomnia și ruminațiile. Ce faci când somnul nu vrea să vină

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Insomnia! O oaie albă, două oi negre, trei oi albe... Cu toate oile numărate, somnul refuză să vină, iar gândul că mâine dimineață ai o zi grea de muncă, te agită și mai mult.

Insomnia este o problemă a omului modern, adesea stresat, copleșit de sarcini și griji, pentru care o zi are prea puține ore. Acesteia i se asociază ruminațiile, adică acele gânduri interminabile, care îți sabotează somnul, la orele serii.

Ești obosit, ai vrea să te odihnești, dar nu reușești, în timp ce prin minte îți trec tot felul de gânduri, griji, planuri pentru a doua zi, termene limită, sarcini neîndeplinite, amânate…

Cu ziua care a trecut lucrurile nu stau mai bine. Iți amintești confruntarea cu colegul de serviciu, faptul că te-a jignit, că nu i-ai spus ce gândeai, cu adevărat sau ce merita… Refaci filmul mintal, obsesiv, încercând să spui sau să faci ce trebuie, măcar imaginar…

E târziu… Decizi să lași gândurile deoparte. Reiei numărătoarea oilor, pierzi șirul și iar te trezești prins în scenariul zilei de mâine, te îngrijorezi, întrebându-te dacă vei reuși să faci toate acestea. Apoi te vezi peste luni, ani… te-ai dus prea departe, e noapte, mâine e o zi grea. De la capăt cu număratul oilor!

De cele mai multe ori, insomnia are drept cauze ruminațiile. La sfârșitul zilei, când rămâi tu cu gândurile tale, încep să-și facă apariția acele lucruri nerezolvate din timpul zilei sau acumulate în timp. Cauți soluții, te îngrijorezi, te cerți, imaginar sau îi cerți pe ceilalți, împiedicând apariția somnului.

Uneori, nevoia de control te ține în alertă. Căderea în somn este percepută ca un pericol și te opui acesteia, reactivând starea de alertă.

Emoții inhibate ies la suprafață în starea de relaxare de dinaintea somnului. Angoase, tristețe, resentimente, furie, frustrare își cer dreptul la manifestare. Cu cât le negi, cu atât se vor răzvrăti.

Insomnia are cauze multiple și variază de la om, la om. Doar o investigare profundă, în cadrul procesului psihoterapeutic (vezi aici), poate determina cauza exactă și se poate ajunge la sursa manifestării. Până atunci, există posibilitatea să te ajuți singur.

Iată 5 metode (fără număratul oilor) prin care să scapi de insomnii!

1.Renunțarea la control: e ok să nu poți adormi. Dacă observi că orele trec, în noapte, fără ca somnul să te poarte legănat, în lumea viselor, acceptă situația. Nu te opune. Cu cât te opui, cu atât vei alunga somnul. Ia o carte (eventual, plictisitoare) și citește. E posibil să adormi cu ea în mână. Sau nu. Dar asta n-are importanță, pentru că tu accepți că, deocamdată, nu poți adormi.

2.Pune intr-o cutie toate grijile, sarcinile nerealizate, pentru a doua zi. Imaginează-ți că toate problemele nerezolvate, care s-au acumulat, fie ele facturi de plătit, taxe, sarcini administrative, discuții, relații, sunt puse într-o cutie. Scrie, imaginar, ,,de rezolvat, mâine”. Apoi relaxează-te, pentru că, oricât te-ai gândi la probleme, nu le poți rezolva în noaptea aceasta.

3.Igiena zilei: amintește-ți filmul zilei care tocmai a trecut. Imaginează-ți un ecran pe care se desfășoară, rapid, evenimentele pe care le-ai trăit și ce emoții ai trăit, în legătură cu ele. Nu zăbovi asupra lor, decât în măsura în care te-au marcat negativ. În astfel de cazuri, pune ,,stop cadru!” Decupează imaginea, estompează culorile, conturul și micșoreaz-o. E doar o poză foarte veche. Apoi continuă să rulezi imaginile până când apare ,,sfârșit!” Acum poți adormi liniștit.

4.Scrie despre ceea ce simți și gândești, exact în acel moment. Lipsa somnului poate avea, în spate, griji, angoase, amintiri reprimate. Ține un caiet, lângă pat, ia un pix și scrie gândurile care-ți trec prin minte și emoțiile aferente. Radiografiază ceea ce simți. Scriind e ca și cum ai vorbi cu psihologul. Scoți, la suprafața conștiinței, tot ceea ce ai refulat de-a lungul timpului, astfel că mintea ți se eliberează de neliniști. Somul poate să vină, acum că înțelegi despre ce e vorba. Dacă nu azi, cu siguranță mâine.

5.Tehnica de relaxare a corpului și a minții. Există anumite tehnici prin care îți poți induce transa, acea stare intremediară între veghe și somn, care facilitează adormirea. Ea se bazează pe un mesaj verbal care poate fi însoțit de o muzică adecvată. Se relaxează corpul, apoi mintea, introducând o imagistică prin care să putem aluneca în somn. Pune căștile, așează-te ca pentru somn și lasă-te în voia mesajului. Există numeroase astfel de tehnici, pe You Tube. Îți ofer, mai jos, varianta mea.

În speranța că aceste metode îți sunt de folos, îți doresc un somn liniștit, drag cititor, pentru a-ți putea încărca bateriile și a te bucura, din plin, de o nouă zi!

Psihoterapeut, Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle