Divorțul – moartea unui vis. Învață să depășești durerea

Divorțul – moartea unui vis. Învață să depășești durerea

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Divorțul este mai mult decât o separare, este moartea unui vis și aduce cu sine lacrimi, durerea, furie, revoltă... Lumea așa cum o știam, se sfârșește. Totul se surpă în jur, ca un castel de cărți. De sub dărâmături, sufletul tău zdrobit, se târăște, încercând să-și vindece rănile și să se ridice iar, la lumină.

Moartea unui vis, mai mult decât moartea unui om, lovește în sentimentul de identitate personală.

Cine sunt eu, fără visul meu?

Cum să mă raportez acum, la cei din jur?

Ce pun în locul visului meu?

Căsnicia sau o relație stabilă de cuplu reprezintă, pentru mulți, în special pentru femei, cel mai important vis al vieții. De aceea divorțul este perceput ca un eșec.

Divorțul afectează nu doar identitatea personală, ci și viață socială, situație ce necesită o reorganizare a întregii vieți.

Rolul de persoană căsătorită determină o anumită percepție din partea mediului. Ești considerat un om realizat care a făcut ceea ce ,,trebuie”, ai împlinit așteptările comunității. Chiar te simți în siguranță, protector și protejat, împlinindu-ți nevoia de apartență.

Ca persoană divorțată, situațiile obiective se schimbă. Se modifică relația cu rudele, cu prietenii, uneori locul de muncă, se schimbă locuința, relația cu copiii. În plus, te simți cuprins de angoasă, disperare chiar. Cum o să trăiesc acum, singur?

Necunoscutul sperie, sentimentul că nu mai ai control al propriei vieți, că nu mai știi cine ești și ce vrei, apare de cele mai multe ori.

Cei din exterior, chiar și apropiații, din dorința de a consola, pot face și mai mult rău. Sunt nepotrivite afirmațiile de tipul ,,o să-ți refaci viața”, ,,are balta pește”, ,,nu plânge în fața copiilor, că le faci rău”, ,,au divorțat și alții și n-au murit”.

Este bine să te protejezi de aceste ,,consolări nereușite”, pentru că ele îți invalidează emoțiile și îți induc ideea că ceva e în neregulă cu tine, cu ceea ce simți. Acestea îți întăresc ideea de vinovăție.

Pentru a te proteja evită-i pe cei care, fără să vrea, îți fac rău. Acceptă ceea ce simți spunându-ți că e normal să suferi, să plângi, să te înfurii, folosind încurajările potrivite. Găsește puterea în tine însuți, făcând afirmații care să funcționeze ca niște mantre, care să-ți dea o stare de siguranță.

Cum faci față divorțului

  • Creează ritualuri de separare pe care să le parcurgi zilnic.
  • Oferă-ți ceva care să-ți facă plăcere în fiecare zi: o ieșire cu prietenii, o plimbare în parc, o ieșire la un film, roagă-te, mergi la biserică, dacă simți nevoia.
  • Găsește un grup de sprijin, oameni care au trăit sau trăiesc experiențe similare sau care te pot înțelege.
  • Scrie-i fostului partener scrisori imaginare, cu tot ceea ce simți față de el, față de trecutul vostru, față de prezent, dar pe care să le rupi.
  • Scrie despre cum îți imaginezi viața peste doi ani, la modul ideal.

Când suferința se prelungește și îți afectează viața profesională, relația cu copiii, starea de sănătate, apelează la ajutor specializat. Cu ajutorul terapeutului, elaborează doliul după visul tău, după unul dintre cele mai importante proiecte ale vieții – căsătoria.

Doliul urmărește parcurgerea emoțională a câtorva etape esențiale:

Negarea realității, speranța că e doar o rătăcire și totul va reintra în normal, că cel plecat se va întoarce. Îți recomand să ieși cât mai repede din această capcană printr-o analiză rațională a situației, cât poți de detașat.

Furia care se manifestă față de fostul partener, față de persoana cu care se află în relație (dacă există). Percepi totul ca o nedreptate și apare dorința de răzbunare. Pentru a evita manifestări violente pe care le poți regreta, scrie-i tot ce simți, sau ,,vorbește” unei fotografii pe care ai voie să o înjuri, dacă simți 🙂 , du-te la sală, lovește sacul de box, pernele... Descarcă-ți furia în condiții de siguranță.

Suferința/ lamentația care aduce cu sine auto-învinovățirea, devalorizarea sinelui. Simți nevoia să te plângi altora și să-ți plângi de milă. Încerci să negociezi, să vezi ce-ar mai putea rămâne din relație. Atenție! Dacă această etapă se prelungește, poți ajunge la depresie. Vorbește despre ceea ce simți. Fii cât mai mult în compania prietenilor apropiați, ieși din casă, schimbă mediul, cunoaște oameni noi, implică-te în activități de voluntariat.

Acceptarea este etapa în care conștientizezi că nu se mai poate face nimic, accepți realitatea chiar dacă încă te doare, încă suferi. Îți ierți fostul partener și te ierți pe tine pentru eșecul relației. Ai făcut primul pas spre vindecare.

Reorganizarea urmează acceptării, când începi să-ți pui ordine în viață, te adaptezi stării de fapt, te accepți în alt rol și mai ales, îți planifici, cu optimism, viitorul. Caută modele noi de viață, întreabă, cere sfaturi, ajutor. Alcătuiește o listă cu visuri neîmplinite, dorințe amânate, și pune-le printre obiectivele tale. Găsește avantajele noii situații de viață.

Îți doresc, dragul meu cititor, să nu treci printr-un divorț, iar dacă va fi să fie, sper să găsești forța interioară de a merge mai departe, pe fascinantul și provocator drum al vieții.

Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle