Cum să-ți păstrezi partenerul. 6 Metode prin care menții dragostea în cuplu

Cum să-ți păstrezi partenerul. 6 Metode prin care menții dragostea în cuplu

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 5 minute

Dacă te întrebi cum să-ți păstrezi partenerul de cuplu, atunci când treceți printr-o criză, o să găsești răspunsul în articolul pe care ți l-am pregătit.

Te asigur că nu e vorba de niciun truc și de nicio metodă de manipulare. E drept că sfaturile pe care ni le dau ,,prietenii”, merg în această direcție a controlului și manipulării, ceea ce e total greșit.

Rămâi alături de mine și află ce poți face pentru a-ți păstra partenerul și care sunt cele 6 metode concrete pe care să le aplici pentru a păstra dragostea în cuplu.

Într-o relație de lungă durată, apar, inevitabil, momente în care se adună nori negri la orizont. O altă persoană dă târcoale partenerului tău, flirtează, iar el (ea) nu e chiar indiferent.

Prin urmare, începe un adevărat război în care îți urmărești partenerul suspectat, ești ca un detectiv care caută dovezi. Cu sau fără motiv, începi să fii gelos, să reproșezi, să acuzi să ceri confirmări ale fidelității. Faci scenarii, strategii prin care să îndepărtezi potențialul rival.

Atenție! Din păcate, acest război al nervilor nu face decât să erodeze relația. Reproșurile, cearta, controlul, manipularea îndepărtează partenerul. În loc să salvezi relația, căsnicia, efectul va fi pe dos.

Atunci ce pot face pentru a avea alături omul pe care-l iubesc?

Secretul: iubește-ți partenerul și cucerește-l în fiecare zi.

Nu aparținem unii altora. Este important să știi că nu poți ține cu forța pe nimeni, lângă tine. Am intrat liberi în relație și rămânem atâta timp cât există iubire, cât primim ceea ce avem nevoie. Dacă celălalt vrea să înșele sau să plece, tu nu poți face nimic să oprești asta. Nu-ți aparține.

Dacă-l vrei lângă tine, cucerește-l. Nu are nicio legătura acea ,,rivală” care ar trebui să nu existe în preocupările tale. Nu sunteți decât voi doi, într-un cuplu. E valabil și în cazul bărbaților care uită, adesea, că nu sunt stăpânii soțiilor lor.

Poate ne leagă copiii, casele, mașinile, obligațiile sociale, dar sufletul nu ni-l poate lega nimeni. Sufletul este liber.

Și cum rămâne cu ,,până când moartea ne va despărți”?

Această ,,formulă” era potrivită pentru o altă epocă, acum 50-100 de ani, chiar mai înainte, când căsătoria era un aranjament social și economic. Căsătoria din dragoste era o excepție, în alte vremuri, azi e o normalitate. Ne alegem singuri și liber, partenerul, având la bază, iubirea.

Moartea care despărțea cuplu nu era chiar o metaforă, altădată, când speranța de viață era mult mai scăzută. Astăzi, perspectiva morții este extrem de îndepărtată. Nu doar speranța de viață a crescut, dar și vitalitatea, sănătate, tinerețea, chiar și vârsta până la care o femeie poate avea copii.

Așa că formula ,,magică” prin care ne consfințim căsătoria ar trebui reconsiderată, updatată: până când moartea iubirii ne va despărți”.

De aceea secretul este să păstrezi iubirea vie, cât mai mult timp.

Iată 6 metode prin care poți păstra vie dragostea în cuplu, îți poți păstra partenerul.

1. Validează-l

Amintește-ți calitățile care te-au atras la început. Ele sunt neschimbate. Știu că le apreciezi, încă, dar cum ar fi să i le spui. Fă-i complimente, spune ce admiri la persoana iubită. Avem nevoie să auzim ce apreciază celălalt la noi. Spune-i bărbatului tău cât de mult apreciezi inteligența lui, curajul, tandrețea, implicarea. Spune-i femeii tale cât de mult îți plac, încă, ochii ei, felul în care zâmbește, cum gătește, cât e de inteligentă, cât de frumoasă este.

2. Privește-l în ochi cu dragoste

Unde e privirea aceea plină de dragoste, pe care o aveai la începuturi? Priviți-vă în ochi când vorbiți, despre orice. Ochii nu mint, așa transmite-i dragostea ta, privindu-l. Ochii sunt oglinda sufletului, privirea menține intimitatea, legătura sufletească cu cel drag.

3. Manifestă-ți bucuria

Îți amintești cum îi săreai în brațe la început? Poate acum nu mai simți că se cade, dar oare o îmbrățișare, o strângere caldă de mână, e greu să oferi? Arată-i că te bucuri de prezența celui drag atunci când vă revedeți, când face ceva pentru tine, pentru voi. Zâmbește-i din toată inima și alungă, astfel, orice nor din relația voastră.

4. Ascultă-l și fii prezent emoțional

Nu da sfaturi, soluții, nu de asta are nevoie partenerul/a de cuplu, atunci când se plânge. Are nevoie să fie ascultat, înțeles, alinat. Când ți se spune ,,sunt obosit, mă doare capul!” nu te grăbi să-l trimiți la somn și nici să-i oferi un analgezic. Când exprimă emoții, oamenii au nevoie doar să fie ascultați și înțeleși. ,,Înțeleg prin ce treci, dragul meu (draga mea) știu că ai avut o zi grea” și ia-l în brațe pe cel drag, chiar dacă mai ai teme de făcut cu copiii, ori un meci important a început la tv.

5. Surprinde-l

Atunci când un cuplu intră în monotonie, avem nevoie de fapte care să ne scoată din cotidian. Mici surprize care-i aduc bucurie partenerului, care vă fac plăcere amândorura, aduc noutate în relație. Cumpără-i un bilet la teatru, la meci, vino cu o floare, așa, fără motiv special, o cină romantică, o ieșire în doi... Sigur găsești ceva care să-i placă persoanei dragi și să știe cât de bine îi cunoști preferințele.

6. Păstrează o zonă de mister

Este important să fii independent, să ai micile tale ,,secrete nevinovate” despre care să nu dai detalii partenerului. Ieși cu prietenele/ prietenii o dată pe săptămână, fără să povestești unde, sau ce ați discutat. Fă câteva lucruri fără celălalt, numai pentru sufletul tău. Îi menții, astfel, atenția, curiozitatea, starea de nesiguranță.

Ai putea să te gândești că toate ,,chestiile” astea nu țin la voi, aveți copii, facturi de plătit, două joburi, și un car de probleme. Nu te contrazic, dar gândește-te cum ar fi când cel/ cea care ți-e azi alături, nu ar mai fi acolo lângă tine! Niciun efort ne e prea mare atunci când vrei să-ți păstrezi partenerul pe care-l iubești.

Psihoterapeut Geanina Timofte

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

One comment on “Cum să-ți păstrezi partenerul. 6 Metode prin care menții dragostea în cuplu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle