8 principii de viață ale unei femei împlinite

8 principii de viață ale unei femei împlinite

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Ca femei, căutăm să ne simțim împlinite, dar fiecare dintre noi alege o altă cale. Unele dintre noi își găsesc împlinirea în maternitate, altele în dragoste, altele în profesie, activități sociale sau pasiuni.

Împlinirea înseamnă mai mult decât atât. O viață armonioasă vine din respectarea câtorva ,,principii”, câtorva repere  comportamentale și emoționale.

1. Pune-te pe primul loc în viața ta

Când tu ești bine, și cei din jurul tău vor fi bine. Chiar dacă ești mamă, vei fi un izvor de afecțiune și un model pentru copii, având o stare de mulțumire. Nu fi salvatoarea tuturor, sperând că vei primi răsplata, căci oamenii doar se vor folosi de tine. Îți oferă un rol în viața lor și consideră că li se cuvine, pur și simplu. În plus, riști, în relație, să atragi bărbați abuzivi.

2. Trăiește aici și acum, în prezent, construind viitorul

Renunță la a trăi în trecut, cu regrete sau cu autocritică ,,de ce nu am făcut”, ,,dacă aș fi avut” ,,cum ar fi fost dacă”. Nu trăi nici în viitor, amânând mereu, punându-ți condiții ,,când voi avea”, ,,voi reuși dacă aș avea”, ,,într-o zi voi fi… dacă…”. Viața este clipa prezentă, de aceea trebuie să te bucuri de ea, ca să simți că trăiești. Percepe, prin simțuri, tot ce-ți oferă prezentul. 

3. Trăiește mai întâi în inimă, apoi în minte

Fii în contact cu emoțiile tale,cu ceea ce simți. Nu-ți nega emoțiile, acceptă-le ascultă-le, sunt parte din ființa ta. Oferă iubire, căci inima femeii este sursa la care aspiră copiii, bărbați, deopotrivă. Nu uita să-ți umpli izvorul iubirii, conectându-te la Divinitate, la natură, la ceilalți, la propriul sine divin. E adevărat că viața te provoacă să fii în minte, să găsești soluții la probleme, dar asta nu înseamnă să negi dimensiunea ta afectivă. 

4. Nu trăi cu fantezii și iluzii

Nu interpreta și nu transforma realitatea astfel încât să trăiești într-un basm. Privește în fașă, realitatea. Doar așa ai puterea de a schimba lucrurile care nu-ți plac, în viața ta. Tendința de a mistifica te-a ajutat, poate, în copilărie, acum adevărul ,,gol” te ajută. Dacă bărbatul face lucruri care te rănesc sau te ignoră nu are scuze. Pur și simplu nu e un om potrivit, nu te iubește, așa că evită-l.  Doar în basme bestia devine prinț.

5. Acceptă-te așa cum ești

Femei implinite

Nu te centra pe defectele tale, renunță să fii nemulțumită de tine. Ești unică și de aceea trebuie să te accepți să te iubești. Nu aștepta să slăbești, să te îngrași, să termini studiile, să crească mari, copiii, să-ți cumperi rochia aceea… Trăiește acum, acceptându-te.  Nu te compara cu alte femei, așa cum nu compari mere cu pere. Fiecare are ,,aroma” ei unică, asta o face specială. Nu există un șablon, unicitatea este ceea ce iubim. Ceilalți te văd prin ochii tăi, așa cum te vezi tu. 

6. Nu căuta bărbatul ideal

Nu pentru că nu-l meriți, ci pentru că nu există. De altfel, nici tu nu ești femeia ideală. Idealul nu există, este doar un reper, un țel spre care aspirăm, dar care, odată atins, încetează să mai fie ideal. Suntem imperfecți, iar asta ne face unici. Caută să găsești acele defecte tolerabile pentru tine, cu care poți trăi.Dacă întâlnești unul care pare a fi perfect, fugi cât te țin picioarele - e doar un manipulator narcisic.

7. Nu te speria de singurătate, simte-te bine cu tine însăți

A alege să fii singură, uneori, a te retrage, în cuibul tău, este chiar benefic. Îți aduni resurse, te odihnești emoțional, te răsfeți. Îți dai timp să te cunoști. Fii o companie plăcută pentru tine însăți, apoi ieși, în lume, cu forțe proaspete. Când te simți bine cu tine însăi nu riști să dezvolți dependență afectivă de nimeni, astfel că vei accepta doar relații sănătoase.

8.  Evoluează permanent.

Pune-te în situații noi, pentru a te descoperi, depășește-ți limitele, experimentează lucruri noi. Schimbă diverse aspecte din viața ta, de la mobilă și decor, până la aspectul tău exterior. Schimbă stilul vestimentar, coafura, parfumul, tabierturile. Dacă ești mai curajoasă, schimbă locul de muncă și chiar orașul/ țara în care locuiești. Evoluează intelectual, emoțional, reinventează-te.

Este o listă deschisă, dragă cititoare, așa că te invit să adaugi și să împărtășești cu acele principii care te fac pe tine, împlinită.

Psiholog Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle