Traume ascunse în corpul tău - Tatuaje Invizibile

Traume ascunse în corpul tău - Tatuaje Invizibile

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 3 minute

Când experiențele emoționale din primii ani de viață nu au fost conștientizate, întrucât încă nu exista conștiința sinelui, acestea rămân înscrise în corp, sub forma unor tensiuni și blocaje.

Emoțiile umane sunt în strânsă legătură cu corpul, la nivelul căruia se manifestă prin intermediul neurotransmițătorilor. Aceste experiențe traumatice timpurii pe care le trăim încă din perioada intrauterină și la vârsta preverbală, se fixează în corpul nostru, întrucât ele nu au putut fi procesate.

Și traumele uitate ale vârstei verbale se pot manifesta corporal, dacă s-a produs clivajul (separarea minții de corp), ca mod de adaptare în fața abuzului.

Din păcate, aceste traume înscrise în corpul nostru, sunt ca niște tatuaje invizibile. Sunt acolo, și influențează negativ percepția asupra lumii, modul de a trăi experiențe de viață și de a intra în relație.

Există și manifestări vizibile corporal, ale traumelor, acestea observându-se în postura corporală, mers, gesturi, dezvoltarea dizarmonioasă.

Terapia corporală

Vestea bună este că aceste ,,tatuaje” traumatice pot fi eliminate printr-un ,,laser afectiv”. Cu alte cuvinte, putem vindeca aceste traume chiar dacă nu ni le amintim, nu le înțelegem, plecând de la lucrul cu corpul. Psihoterapeuții lucrează, adeseori, în cazul acestor traume, plecând de la anumite mișcări ale corpului care să deblocheze furia, prin care să recâștige dreptul de a spune ,,nu”, pentru acceptarea intimității interumane. Gesturile simbolice pot fi însoțite de anumite cuvinte sau sunete eliberatoare și vindecătoare.

Fii prezent și simte-ți corpul

În felul acesta poți observa unde există tensiuni, unde există blocaje. Pornește progresiv, de la tălpi și continuă cu fiecare parte a corpului tău. Cu timpul te vei obișnui să-ți simți corpul integral pentru a ,,traduce” diferite frici, angoase, care te pot bloca.

Observă modul în care te manifești corporal și tensiunile care apar în diferite situații. Obișnuiește-te să te întrebi, de câte ori simți o reținere, ,,Ce simt în corpul meu și unde anume?” 

Fii atent la respirație

Uneori, în fața unor experiențe dureroase, oprim/ blocăm respirația și cu timpul pierdem naturalețea unei respirații complete, profunde. O respirație sănătoasă este completă, ca a bebelușului care doarme liniștit. Chiar și un adult cu un somn profund are o resiprație completă, abdominală, profundă și lentă.

Obervă-ți respirație în momentele tensionate sau conflictuale. Apoi alege să  respiri conștient și lent, abdominal. La început va fi dificil, dar cu timpul, va deveni naturală această repirație.

Fă sport, fă mișcare, mai ales în aer liber

Mersul alert, alergatul sunt moduri sănătoase și accesibile de a te mișca. Astfel elimini emoții blocate și te liniștești. De asemenea înotul, dansul, masajul sunt vindecătoare ale traumelor înscrise corporal.

Îți amintesc că mai toate popoarele au, ca practici ancestrale, ritualul dansului. Dansul ritualic eliberează energiile blocate și stresul, conferă sentimentul de apartenență la comunitate și înlătură depresia. Chiar și hora satului de altădată din tradițiile noastre aveau această funcție  de reglare emoțională.

Comunică simbolic cu partea corpului, blocată de traumă

Îți imaginezi că acea parte a corpului, blocată, încordată, dureroasă este un copil pe care îl poți liniști afectiv. Metafora, simbolul, povestea sunt moduri prin care copilul percepe lumea. De aceea, vorbind cu corpul tău, e ca și cum ai vorbi cu copilul care ai fost cândva și l-ai vindeca cu iubirea ta.

Așadar, iubește-ți corpul, fiind conștient de el, astfel încât să te servească în această existență, nu să-ți împiedice manifestarea deplină. Vindecă rănile sufletului, pe care corpul tău le poartă ca pe niște tatuaje cu cerneală

Psiholog Geanina Timofte

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle