Nu este om care să nu fie bârfit sau să nu fi bârfit, măcar o dată. Există bârfe ,,nevinovate” - simple constatări, observații despre alți oameni, dar și bârfe răutăcioase care fac mult rău.
Omul, ca ființă socială, are nevoie să se raporteze la semenii săi, pentru a-și găsi locul în comunitate. ,,Cine sunt eu în raport cu acesta?” este întrebarea implicită care se află în spatele bârfei.
Cel mai adesea, prin bârfă oamenii evidențiază, indirect, propria lor ,,superioritate” în raport cu ceilalți, atunci când se simt complexați.
Dar există și bârfa ca ,,fapt divers”, simpla constatare a unei întâmplări și viața cuiva cunoscut, a acțiunii acestuia. Un fel de ,,jurnal de cancan” oral din dorința de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă în comunitate.
În mod normal, acest tip de bârfă este inofensivă, e o simplă observație (flecăreală) pe care o faci inclusiv față de persoane și situații cu care empatizezi sau pe care le admiri.
Există o categorie de persoane care au o stimă de sine scăzută și un profund complex de inferioritate mascat de remarci răutăcioase față de oricine se remarcă prin ceva. ,,Cum poate purta asemenea rochie scurtă?” ,,Ai văzut în ce hal se poartă?” Aceste remarci au ca scop reglarea propriului complex de inferioritate prin ,,coborârea celuilalt.
Voluptatea de a bârfi care se transformă în povești răutăcioase, senzaționale sau amuzante este întâlnită la oameni cu o nevoie avidă de a fi văzuți, de a avea impact. Aceștia pleacă de la un sâmbure de adevăr și creează adevărate povești care nu au nicio legătură cu cel ,,bârfit”.
Uneori, bârfitorul vrea să facă rău din invidie, cu scopul este de a-l discredita și a-i lua postul celui invidiat. Ajunge să calomnieze și să afecteze imaginea unei persoane, în comunitate sau la locul de muncă. În acest al doilea caz, consecința poate fi chiar pierderea locului de muncă.
Nu uita că în spatele bârfei se află, adesea, invidia. Dar invidia e doar cealaltă față (întunecată) a admirației. Prin urmare, cei care te bârfesc te admiră, deși nu sunt conștienți de acest lucru. Adică și-ar dori să fie ca tine, să fie în locul tău, însă nu au capacitatea de a se ridica peste propriile lor complexe și frustrări. Coborându-te pe tine, în ochii altora, își reglează stima de sine, cred ei.
Așadar fii mândru că ești admirat, chiar și inconștient. Nu uita care-ți sunt calitățile, reușitele, nu lăsa păreri exterioare să-ți afecteze stima de sine. Puterea e la tine, tu alegi cum te simți.
Uneori, intenția celui care-ți aduce la cunoștință bârfa este bună, dar consecința este neplăcută. Așa că protejează-te, spunând simplu ,,Nu mă interesează ce spun alții”. Mai ales dacă mesagerul a făcut din asta o obișnuință, s-ar putea să fie el însuși, creatorul acestor zvonuri. E bine să verifici cele aflate.
Dacă ești calomniat sau dacă bârfa începe să te afecteze, confruntă bârfitorul. Discută cu el despre ceea ce a spus în legătură cu tine, fă lumină asupra lucrurilor și cere-i să înceteze.
Când știi cine ești și care-ți sunt calitățile, nu te lași afectat răutățile celorlalți. Cel mai eficient antidot împotriva bârfei este creșterea încrederii în sine. Încrederea în tine te face imun la vorbele răutăcioase, căci proverbul spune ,,câinii latră, caravana trece”.
Psiholog Geanina Timofte
Super blogul!
Mulțumim!
Scurt și la obiect, f bine subliniat, ușor de înțeles și reținut👍
Invidia și admirația...e bine sa avem deci, un zambet in colțul gurii atunci când știm că suntem bârfiți...
Vă îmbrățișez!🤗
“…deci lăsam câinii sa latre cât pe vrea si pina s-or satura…”iar eu merg la somnic ca mi se închid ochii de oboseala☃️