Criza în cuplu. Când e cazul să mergem la psihoterapie de cuplu

Criza în cuplu. Când e cazul să mergem la psihoterapie de cuplu

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Criza în cuplu este reclamarea unei nevoi individuale importante, rămase prea mult timp, nesatisfăcute. Aceasta este, adesea, doar vârful aisbergului din oceanul pe care plutește corabia relației de cuplu.

Dacă ajungem să ne întrebăm ce este psihoterapia de cuplu și în ce condiții aș putea apela la aceasta, înseamnă că există aspecte ale relației noastre care nu funcționează exact așa cum ne-am dori.

Motivele pentru care oamenii intră în relație pentru a forma un cuplu sunt diverse și diferă în funcție de educație, grad de civilizație, cultura din care fac parte sau mediu socio-profesional. Însă cea mai des întâlnită motivație este dragostea, în spatele căreia se află nevoia sexuală.

O dată consumată ,,beția hormonală” a dragostei, încep să-și facă apariția și alte nevoi individuale astfel încât începe un proces de negociere în cadrul relației. Stabilim în ce măsură celălalt ne poate satisface aceste nevoi, dar și ce nevoi putem sacrifica de dragul acestuia, pentru a păstra relația.

Când suficiente nevoi sunt satisfăcute în cadrul cuplului, acesta funcționează bine până când celelalte nevoi nesatisfăcute se revoltă. Apare astfel, momentul de criză.

De cele mai multe ori, partenerii nu doresc separarea, deoarece intervine atașamentul – acea caracteristică a umanității și a multor alte specii care, în timpuri arhaice îi asigura individului, supraviețuirea pe termen lung.

Criza în cuplu

În societatea tradițională, criza cuplului era rezolvată în cadrul familiei extinse (părinți, bunici mătuși, nași), dar și prin intervenția autorității morale – preotul.

În societatea modernă, cuplul se află pe cont propriu, adesea izolat, astfel că partenerilor le este foarte dificil să rezolve singuri această criză. Psihoterapia de cuplu constituie o soluție adecvată societății în care trăim.

Aspectele esențiale într-o relație, care determină funcționarea cuplului, sunt:

  1. Unitatea cuplului, văzut ca o entitate
  2. Nevoi relaționale și de comunicare
  3. Sexualitate
  4. Relațiile familiale și sociale ale cuplului
  5. Dezvoltarea individuală a fiecăruia dintre parteneri

Dacă ești nemulțumit de faptul că nu aveți prieteni comuni, relații sociale și familiale cu alte cupluri, sau că ești singur în relație, iar fiecare dintre voi are alți prieteni și alte activități în timpul liber, cu siguranță că vă aflați în punctul unei crize relaționale.

Același lucru este valabil și când sexualitatea este nesatisfăcătoare sau absentă în cuplu, ori când nu te simți  valorizat, respectat, iubit, când nu reușești să comunici în mod real cu partenerul tău.

O altă situație de criză o reprezintă aceea în care cei doi parteneri ai cuplului se află pe trepte diferite de dezvoltare individuală, iar viziunea asupra vieții și principalele valori nu mai sunt comune.

În terapie pornim de la acel aspect care a declanșat criza, dar vom constata că acesta este doar vârful aisbergului. Într-un fel sau altul, sunt și alte aspecte nerezolvate.

Psihoterapeutul devine un mediator care permite partenerilor comunicarea nevoilor individuale și negocierea lor, în condiții de maximă securitate emoțională.

Să nu uităm că resentimentele, furia, frustrarea, tristețea, pot afecta dialogul care devine defectuos, de aceea încercarea de rezolvare, fără mediere, eșuează adesea.

Psihoterapeutul  are în față trei clienți: el, ea și cuplul, așadar se întâlnesc pe teren terapeutic problemele individuale ale fiecărui partener, dar și problemele cuplului ca entitate de sine stătătoare și fiecare trebuie să se simtă securizat emoțional.  (psihoterapia de cuplu)

Psihoterapia de cuplu = salvarea relației?

Uneori da, alteori nu.

Există situații când doar unul dintre parteneri dorește păstrarea relației de cuplu, iar celălalt vrea separarea, după cum există și relații toxice bazată pe dependență nesănătoasă, iar ceea ce-i ține împreună, este frica. De altfel, în cuplurile toxice, unul dintre parteneri este folosit, manipulat de către celălalt.

În toate aceste situații, psihoterapeutul îi va ajuta pe cei doi parteneri să ia decizia cea mai sănătoasă, iar aceasta poate fi separarea civilizată, în bună înțelegere și respect reciproc. Sigur, acest lucru nu se întâmplă înainte de a se face tot posibilul pentru rezolvarea crizei în vederea salvării relației.

În articolele următoare, voi aborda cele cinci aspecte ale unei relații de cuplu, precum și o serie de metode prin care să rezolvi criza apărută în cuplul tău.

Vă doresc, dragi cititori, să trăiți cu bucurie, în liniște și armonie, fie în cuplu, fie separat.

Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle