Ce înseamnă narcisist? Cum recunoști pe cineva cu tulburare de personalitate narcisică

Ce înseamnă narcisist? Cum recunoști pe cineva cu tulburare de personalitate narcisică

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Sunt întrebată, adesea, de acelea dintre voi care-mi urmăresc materialele, ce este, de fapt, un narcisist. Ce înseamnă acest cuvânt, dincolo de semnificația mitologică pe care o cunoaștem, cu toții.

Cine este Narcis

În mitologie, Narcis era un personaj cu o frumusețe fără seamăn, astfel că  oricine îl vedea, se îndrăgostea de el. Însă Narcis, conștient de frumusețea sa, era arogant și crud, respingând pe toți, împingându-i chiar și la moarte, spun legendele.  De aceea a fost pedepsit de către zei, să se îndrăgostească de propria reflexie în apă.  Astfel, Narcis, ajunge să-și piardă mințile și să moară, în cele din urmă.

narcisist

Aceasta e doar o poveste, dar care,  ilustrează o formă a iubirii de sine dusă până la extrem. De fapt, e mai degrabă egoism și egocentrism. Semnificația poveștii nu se rezumă la iubirea de sine (nesănătoasă, în acest caz). Problema este incapacitatea de a iubi pe altcineva și a produce, astfel, multă suferință celor cu care intră în relație.

Tulburarea de personalitate narcisică

În psihologie, acest comportament este numit tulburare de personalitate narcisică. Narcisicul, bărbat sau femeie, are o structură emoțională imatură. Orice vârstă ar avea, oricâte studii sau orice funcție ar ocupa, la nivel emoțional este infantil. Adesea, încercarea de a comunica rațional cu el, duce la eșec.

Împinsă la extrem, acest tip de personalitate este psihopatică și paranoidă.

Dacă iubirea de sine este o componentă naturală și sănătoasă a personalității, în cazul acestei patologii, este împinsă până la extrem, transformându-se într-o obsesie a imaginii de sine. De aceea comportamentul narcisicului este asociat cu nevoia de control al celorlalți.

În copilărie narcisicul a fost rănit, umilit, abuzat fizic sau emoțional de către părintele de același sex, opresor sau alcoolic. Uneori a fost hiperprotejat de celălalt părinte. Pentru a supraviețui emoțional se identifică, treptat, cu acest părintele abuziv.

În realitate, în spatele grandomaniei și a omnipotenței, se află un vid interior, un gol de care fuge pentru a se proteja. Oricine îi tulbură imaginea auto-creată, este privit ca un dușman de moarte. De aici agresivitatea lui, în relație cu ceilalți.

Cum recunoști un narcisic

  • Nevoie de admirație excesivă.
  • Nu au empatie (incapabil să simtă emoțiile celorlalți).
  • Sunt incapabili să iubească.
  • Comportament arogant.
  • Se cred superiori celorlalți.
  • Nu suportă să fie contraziși, criticați sau să piardă, acestea îi fac extrem de agresivi.
  • Sunt manipulatori: se joacă cu mintea celorlalți.
  • Dorința de a fi mereu în centrul atenției.
  • Nu-și asumă faptele sale, nu recunoaște ceea ce-l dezavantajează.
  • Poate avea comportament paranoic.
  • Se folosesc de ceilalți oameni, ca de obiecte.

De ce sunt periculoși în relațiile de cuplu? 

Într-un cuplu, pozează în partenerul perfect, îți oferă exact ce ai nevoie. Intră în relație ca salvator, te ascultă, te înțelege cum nimeni  nu a făcut-o vreodată, îți spune exact cuvintele pe care vrei să le auzi, are comportamentul partenerului ideal.

bărbatul ideal

Atenție! Totul nu este decât o strategie, un joc actoricesc perfect. Îți reamintesc că narcisicii nu au empatie, sunt incapabili să iubească, iar această afirmație nu e o metaforă, e o realitate. Sunt manipulatori, te seduc, apoi te rănesc. Îți află punctele slabe și le folosesc împotriva ta. Te fac dependent de ei. Își abuzează emoțional, chiar fizic, partenerul de cuplu.

De regulă, narcisicul intră în relație cu persoane vulnerabile, care nu au destulă încredere în ele sau care trec prin momente dificile. E ca un prădător care simte, instinctiv, posibila ,,pradă”, căprioara cea mai slabă din turmă. Slăbiciunea ,,victimei” îi hrănește orgoliul, dându-i sentimentul puterii absolute.

Evită partenerul ,,perfect”, nu te lăsa prinsă în capcana acestei relații cu ,,prințul salvator”.  Acest tip de persoane care provoacă multă suferință celor cu care se află în relație.

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle