Stima de sine în relația de cuplu

Stima de sine în relația de cuplu

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 4 minute

Stima de sine este sentimentul propriei valori, felul în care te percepi tu însuți, ceea ce crezi despre tine. Stima de sine ridicată este o percepție a sinelui, pozitivă, ceea ce determină gânduri, emoții și comportamente în favoarea ta. O stimă de sine scăzută presupune o imagine negativă a sinelui, gânduri critice la adresa propriei persoane, furie sau dispreț față de ,,eșecurile” tale și comportamente de autosabotare. 

În ce privește relațiile de cuplu, o persoană cu o stimă de sine ridicată va face alegeri potrivite și nu va accepta abuzul și manipularea. Cine are o stimă de sine scăzută se va lăsa ales sau va alege parteneri care-i sunt inferiori, parteneri nepotriviți și va fi dominat de teama de a nu-și pierde partenerul.

Stima de sine scăzută și relația de cuplu

Pentru a afla care este nivelul stimei de sine, răspunde la o întrebare simplă: ,,Ce meriți tu?” Gândul care-ți vine în minte este măsura stimei de sine, dacă acest gând se asociază cu un comportament similar. Emoțiile vor fi în acord cu aceste gânduri.

Într-o relație de cuplu, dacă ai o stimă de sine scăzută, ai următoarele tipuri de gânduri: ,,sunt norocoasă că m-a ales, că unul ca el (una ca ea) s-a uitat la mine”. Apoi apar gânduri generate de teamă ,, dacă mă va părăsi, dacă va găsi pe cineva mai bun ca mine, dacă nu mă ridic la înălțimea așteptărilor lui (ei)?

Comportamentele determinate de aceste gânduri vor fi acelea de a face pe plac, renunțând la nevoile tale, punându-te pe ultimul loc. Vei începe să te transformi, modelându-te după dorințele partenerului, atât fizic (diete, sport, vestimentație), dar și gusturile, preferințele, felul de a fi… Cu alte cuvinte, te porți așa cum și-ar dori celălalt, renunțând la cine ești tu, cu adevărat.

Emoțiile tale, dominante, sunt de frică: frica de singurătate, de abandon, de a nu te ridica la nivelul așteptărilor celuilalt. Neavând încredere în tine, vei sta în umbra celuilalt. Poate vei aduna frustrări, resentimente. Vei simți tot mai multă tristețe și te vei închide emoțional, căci nu vei simți iubire din partea partenerului. Din păcate, nici nu vei avea curajul să ieși din relație, iar dacă acesta te părăsește, vei spera, la nesfârșit. să se întoarcă.

Adesea, oamenii cu stimă de sine scăzută atrag parteneri indiferenți, manipulatori sau abuzivi. Soluția: să schimbi atitudinea față de tine însuți. Să te iubești, să-ți schimbi percepția față de tine și să ții minte că tu meriți ce este mai bun.

Îmbunătățește-ți stima de sine pentru a avea relații fericite

Fii atent la gândurile tale. Există un ,,critic interior”, o voce care dă cu tine de pământ. .Negociază cu el, îmblânzește-l, redu-l la tăcere, dacă e cazul, astfel încât gândurile despre tine să fie pozitive. Dacă ai ,,greșit” spune-ți, cu blândețe că ,,din greșeli înveți”, dacă nu te simți atrăgător/ atrăgătoare pentru că nu te încadrezi în nu știu ce tipar. Spune-ți că ,,ești minunat așa cum ești”, ,,ești unic tocmai datorită imperfecțiunilor (defectelor) tale care te diferențiază de ceilalți, iar asta e minunat”.

Obsrevă-ți comportamentele. Sunt acestea, în favoarea ta? Privește-te, în oglindă cu drag, cu îngăduință, cu iubire, așa cum ți-ai privi propriul copil. Nu accepta nimănui să-ți facă rău pentru că tu meriți iubire și respect.

Este firesc să ai nevoie de validare, acceptare, admirație, de a fi împreună cu cineva, de a avea impact. Dar nu pune toate aceste nevoi și puterea ta, în mâinile unei singure persoane - a partenerului de cuplu. Fă-ți prieteni care să completeze și să satisfacă nevoile tale, parțial. 

Dacă ești obosit, odihnește-te, nu trage de tine până la epuizare. Dacă ți-e poftă de o prăjitură, savureaz-o cu plăcere, fără sentimente de vinovăție, cu gândul că nu te vei mai încadra în nu știu ce tipare. Celebrează-ți succesele, oricât de mici ar părea. Premiază-te. Adu-ți aminte care sunt calitățile tale, scrie-le, dacă e cazul și pune lista la vedere, să-ți amintești mereu.

Când ai gânduri bune despre tine, când simți iubire și respect față de tine însuți și când te comporți corect cu tine, ceilalți vor proceda la fel. Stima de sine va crește, astfel și nu vei mai accepta comportamente manipulatoare și abuzive din partea partenerului. Dacă simți că acesta nu e potrivit pentru tine, ieși din relație, pentru că nu-i aparții.

O relație sănătoasă înseamnă reciprocitate în iubire și în respect. Nu uita să răspunzi corect la întrebarea ,,Ce merit eu?” și nu vei mai avea relații nefericite.

 

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.