Scapă de blocajele din viața ta

Scapă de blocajele din viața ta

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 3 minute

Viața este suma alegerilor pe care le-ai făcut. Atenție, însă! Cele mai multe dintre alegeri nu sunt libere, ci condiționate de tipare mentale inconștiente.

Creierul este ca un computer biologic care funcționează pe baza unor programe mentale, fixate lingvistic.

Ce sunt tiparele mentale

Creierul nostru este programat astfel încât să fie eficient.

Cu instinctul te naști, dar adaptarea la mediu te face să preiei din convingerile părinților sau să-ți creezi un sistem propriu ca răspuns la comportamentul celor din jur.

Convingerile acestea se fixează în memoria ta inconștientă, sub forma unor tipare mentale automate. În funcție de ele apare răspunsul tău la anumite situații de viață.

Dacă ai auzit la părinții tăi, deseori, că banii nu aduc fericirea, atunci vei acționa, mai târziu pe baza acestei convingeri, fără să fii conștient. Vei munci, vei face eforturi, însă nu vei reuși să ai suficienți bani. O parte a minții tale, responsabilă cu fericirea ta, te va sabota în acțiunea de a face bani. Nu vrei să fii nefericit!

Un alt exemplu în care nu ai auzit, explicit, o convingere, ar putea fi aceea că a fi femeie este periculos. Dacă ți-ai văzut mama nefericită cu condiția ei de femeie, copleșită sau revoltată, având o relație disfuncțională cu tatăl, ca fetiță, ai ales. Nu-ți vei dezvolta feminitatea, ci vei acționa din energie masculină. Ai putea, chiar, să ai dificultăți în a aduce pe lume, un copil.

Să ne mai imaginăm o situație. Copil fiind, ai dorit afecțiune, atenție, unul dintre părinți te-a respins, poate chiar te-a bătut pentru fleacuri. Ți-a spus că ești rău, că din cauza ta este bolnav, nefericit. Concluzia pe care a tras-o copilul, care nu avea înțelegerea unui adult și nici toate datele problemei, a fost că nu merită să fie iubit. Ca adult, vei intra în relații de cuplu nefericite, în care vei fi trădat, abuzat emoțional, chiar fizic.

Cum apar blocajele

Acestea funcționează la un moment dat, dar lumea se schimbă, tu te schimbi. Programele mentale rămân neschimbate și creează blocaje.

Observi că aceste tipare sunt ca niște programe mentale care se fixează prin intermediul cuvintelor care sunt convingeri de viață. Deși ai devenit adult, ești conștient că lucrurile nu funcționează cum ți-ai dori, nu-ți dai seama care este cauza. Neștiind cauza, nu poți înlătura efectele.

Vei numi toate aceste situații ,,soartă”, ,,predestinare”. Aceste programe te blochează în evoluția ta personală.

Gândirea pozitivă, afirmații zilnice, opuse convingerilor, nu funcționează decât aparent. ,,Gunoiul”  rămâne sub preș. Nu-i suficient să rostești cuvinte pozitive. Trebuie să fii convins de adevărul lor și să trăiești emoția cu care să le fixezi în memoria ta subconștientă.

De cele mai multe ori, o investigație psihologică, psihoterapia sau coachingul ajută la identificarea acestor programe.

Cum scapi de blocaje

Iată ce poți face, pentru a înlătura aceste convingeri care te blochează:

 • Identifică tiparul mental și convingerile (gândurile) care stau la baza lui. Gândește-te ce crezi tu sau ce credeau ai tăi despre problema cu care te confrunți. Izolează aceste convingeri, va nefiind adevărate.
 • Vindecă rana trecutului care te-a făcut să iei o decizie nesănătoasă. Adu-ți aminte ce te-a rănit în copilărie, astfel încât să simți că nu meriți mai mult. Fii de partea copilului de altădată, fă-i dreptate, simbolic.
 • Acționează diferit, împotriva modului obișnuit de a face lucrurile. E important să faci schimbări în felul de a acționa în diferite împrejurări. Începe cu schimbări mici și fii perseverent.
 • Schimbă mediul în care trăiești: locul, oamenii, locul de muncă, relația de cuplu. Când schimbi locul, schimbi norocul, spuneau bătrânii. Oameni diferiți îți arată moduri diferite de a fi, a crede și a acționa. Suntem rezultatul mediului în care trăim. E o caracteristică a oricărei ființe, de a se adapta la mediu.

Nu uita: puterea de a face schimbări stă în mâinile tale. Nu e ușor, dar perseveranța și determinarea te vor duce acolo unde îți dorești.

 

Psiholog Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

7 comments on “Scapă de blocajele din viața ta”

 1. Buna doamna Geanina eu ma blochez acnd vreau sa abordez o doamna sau o tanatra pe strada desi am 46 ani, nu am destula incredere in mine, cum scap de blocaje?

  1. Buna doamna Geanina , eu vreau sa cunosc femei fie pe strada sau magazin sau oriunde dar partea nasola este ca cand vreau sa vb sa le spun ceva ma blochez , habar nu am ce sa zic din cauza ca nu am incredere in mn destula sau aprope deloc , ajutati-ma sa trec de acest blocaj va rog

 2. Buna ziua simt ca sunt blocata nu reusesc sa merg la magazin nu reusesc sami duc fetita la scoala pentru ca mie rau eu imi doresc sa merg oriunde da cand vine vorba parca ma simt blocata si nu pot sa actionez.orice asi face chear daca uneori mie bine parca tot raman in staciul ala

 3. Buna seara

  Am foarte multe blocaje din capilarie si am stagnat
  Simt ca nu mai pot merge mai departe si mi vine mereu sa pling si vad ca i transmit tot fetitei melé. Am nevoie de ajutor
  Va multumesc anticipat

 4. Buna ziua ,
  Am si eu un blocaj si nu stiu cum sa ies din asta . De doua săptămâni nu mai am dorinta sexuală de loc a dispărut toată dintr-o data si nu stiu cum sa o recapăt. Va rog un raspuns !

 5. Ma blochez doamna Geanina cand vreau sa vb cu o tipa pe strada sau magazin, increderea in mn e micuta plus ca la 13 ani am avut epilepsie , ce sa fac sa scap de blocaj?

 6. Buna dimineața …Numele meu e Cristina ieu am mai multe blocaje in viața ,primul blocaj am pierdut încrederea in persoane nu ma pot apropia de nimeni …îmi doresc sa cunosc pe cineva ,dar nu pot sa țin o relație sau atrag tot ce e negativ ,nu am aflat nici odată motivul …sunt singura de fuarte mulți ani …n-am familie n-am copii e dureros dar adevărat …tot timpul mi-am dorit sa descopăr ce ma blochează nu am reușit !!!😔…ați putea sa ma ajutați ?zi minunata …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle