Te iubesc doar dacă…
Din cauza ta am devenit astfel…
Tu mă faci să fiu agresiv…
Tu m-ai împins să te înșel…
Îți sună cunoscute aceste replici? Dacă da, înseamnă că nu te afli într-o relație de iubire, ci într-una de dependență, într-o relație toxică. Partenerul tău te manipulează pentru a te stăpâni. Cel mai probabil, are o personalitate narcisică.
De ce te simți vinovată? De ce te întrebi unde ai greșit tu? De ce te afli, încă, în această relație?
Ajungi să fii manipulată de teamă să nu-l pierzi pe bărbatul de lângă tine. Păstrezi, în minte, clipele de dragoste de la începutul relație, neînțelegând de ce le-ai pierdut atât de repede. Le-ai pierdut pentru că nu au fost autentice. A fost un proces de seducție. Vânătoarea...
O anumită tipologie de bărbați, cei cu personalitate narcisică, de regulă, simt fragilitatea ta, de aceea vor veni spre tine, în calitate de salvatori. Te ascultă și-ți spun exact ceea ce vrei să auzi, apoi folosesc toate acestea pentru a te manipula.
Pentru astfel de oameni, tu nu ești decât o resursă emoțională: manipulându-te, folosindu-se de tine, își vor ,,umfla” egoul. Incapabili să simtă emoțiile celorlalți, nu vor avea nicio problemă să te rănească.
O astfel de relație este toxică, este o relație de abuz: unul dintre parteneri îl stăpânește pe celălalt prin frică sau prin manipulare.
Dacă ești acuzată pentru tot ceea ce nu funcționează în relația voastră, dacă îți oferă atenție sau afecțiune, în mod condiționat sau te ,,pedepsește” când nu i te supui, atunci fii sigură că partenerul te manipulează. Nu ești într-o relație potrivită.
O relație sănătoase este aceea în care partenerii se respectă, își acceptă diferențele și negociază, cu afecțiune, o cale comună, în care să se simtă, ambii, fericiți.
Pentru că ai intrat, în relație, cu o nevoie, cu o frică… Ai căzut în starea eului copil și i-ai dat putere absolută, bărbatului iubit. Puterea asupra stării tale de bine, asupra emoțiilor tale.
La nivel inconștient îl percepi pe acesta ca pe cel de care depinde supraviețuirea ta. Separarea de el este echivalentă cu ,,moartea” la nivelul percepției emoționale. Prin urmare, fără să vrei rațional, vei face totul pentru a evita separarea. Umilința, manipularea, controlul, abuzul fizic sunt ,,plata” în schimbul supraviețuirii pe care tu o numești iubire.
Cel puțin asta e ceea ce ,,decide” sistemul limbic al creierului, acea zona a instinctelor și emoțiilor care, nu întâmplător, mai este numit și ,,creierul primitiv”. Dar cum s-a ajuns aici?
Frica de singurătate are în spatele ei, o teamă de abandon. Această teamă este a unui copil care are sentimentul că nu va supraviețui singur, într-o lume necunoscută, parțial ostilă. Face parte din programul de supraviețuire, din instinctul copilului care nu are capacitatea, încă, de a înțelege rațional, lumea.
Convingerea că nu meriți să fii iubită și respectată are în spate o rană în relația primară cu părinții care nu ți-au arătat dragostea, iar dacă au făcut-o, a fost condiționată de anumite comportamente prin care le făceai pe plac. De multe ori, părinții noștri sunt prinși în capcana propriilor frici și limitări, astfel încât nu pot sau nu știu cum să ne iubească necondiționat sau cum să ne arate acest lucru. A face pe plac pentru a fi iubită este tiparul care permite manipularea ta emoțională.
Tiparul de relație pe care l-ai învățat în copilărie, în mediul în care ai crescut, devine tiparul tuturor relațiilor din viața de adult. Sigur, există și soluții, iar primul pas îl reprezintă conștientizarea tiparului.
Fă o diferență între fricile copilului de altădată și puterea adultului de acum. Separă emoțiilor, așa cum scoți sâmburii dintr-o cireașă: aceasta-i a copilului, aceasta-i a mea.
Pentru emoțiile copilului care ai fost, ai dragoste, compasiune, spune, pe nume, nedreptății. Întoarce-te în amintire și așază lucrurile la locul lor. Oferă-ți tu, tot ceea ce nu ți-au oferit părinții. Ești adult, poți face asta. Nevoile tale s-au schimbat, instinctului de supravieșuire îi ia loc rațiunea.
Pentru a vindeca fricile adultului, revino în prezent și trece-le prin filtrul rațiunii. Provoacă-le și fă-le rezonabile. Ai sentimentul că viața ta se va sfârși dacă el te părăsește? Îndoiește-te de acest ,,adevăr”: au mai fost părăsite femei și au supraviețuit. Ba chiar au devenit mai fericite. În plus, viața ta a fost ok și până să apară el.
Chiar dacă ai fi singură, asta nu înseamnă pericol pentru tine. Apoi o prietenă, o colegă, o rudă, un grup cu care ai pasiuni comune, pot umple acest gol. Până te obișnuiești și accepți, cu maturitate emoțională, că ești o persoană adultă.
Iubirea nu este condiționată. Meriți să fii iubită fără niciun motiv. Oferă-ți tu, această iubire, având grija de tine, de binele tău, respingând orice formă de manipulare.
Ia-ți înapoi, puterea asupra stărilor tale emoționale, ia-ți viața în stăpânire. Înseamnă o responsabilitate, e drept, dar înseamnă și libertate.
Psiholog Geanina Timofte