Ești într-o situație dificilă? Fă un pas în spate și găsește soluția!

Ești într-o situație dificilă? Fă un pas în spate și găsește soluția!

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 6 minute

Ești într-o situație conflictuală,iar problema cu care te confrunți pare să nu aibă soluție. Ce e de făcut?

Când ai sentimentul că ești blocat, când ai impresia că pășești în gol și cazi, respiră adânc și dă-te un pas în spate din viața ta. Ieși o clipă din poveste și fii spectator. Observă nu doar ce se petrece acum, ci drumul pe care l-ai parcurs  - de unde ai pornit și unde ai ajuns.

Și dacă ai impresia că stagnezi, nu  e deloc așa. Te pregătești. Îți achiziționezi bagajul pentru drum, resursele necesare pentru a putea ajunge acolo unde ești menit să fii și să strălucești.

Ți-e dat să fii fericit, împlinit, vindecat de toate condiționările, pentru că numai așa poți oferi semenilor din prea-plinul ființei tale. Căci asta e menirea fiecăruia: să fim și să ne oferim.

Fiecare dintre noi avem un munte de urcat. Muntele fiecăruia e diferit, unul mai mare, altul mai mic, unul mai abrupt, altul înzăpezit, altul înflorit… După puterea fiecăruia, după harul lui.

Și tot ce avem de făcut, este să urcăm muntele.

Cel mai greu e primul pas. Pentru că atunci când ești la baza lui, te simți mic și neputincios. Ai impresia că nu o să fii niciodată în vârf, dar cu cât te dai în spate, muntele devine mai mic. Îl vezi mai bine, te familiarizezi cu el și nu te mai simți înfricoșat.

De aceea, atunci când o problemă cu care te confrunți, pare fără rezolvare, ieși din ea, dă-te un pas în spate, doi, trei, până când o poți cuprinde cu mintea, în ansamblu. Familiarizează-te cu ea, detașează-te și caută soluții.

Uneori, te ajută întrebarea ,,Ce ar face X în această situație?” X este o persoană pe care o admiri, care a reușit în situații similare, chiar un erou din filmul/ romanul tău preferat.

Apoi începi să urci. Primul pas – ah, cât de greu e să-l faci, uneori! Pe urmă, însă, totul devine ușor. Cu o condiție: nu te uita cât de departe e vârful, fii atent la drumul pe care îl faci, la cărarea pe care pășești.

Vei fi surprins cât de fascinant e muntele în detaliile lui. Bucură-te de frumusețea drumului pe care-l parcurgi, nu te grăbi, nu ignora, căci viața e alcătuită din aceste minunate detalii.

 Nu te vei mai întâlni cu el, căci pe drumul vieții nu există loc de întoarcere, poate doar în amintiri. Dar unde vor fi amintirile, dacă trăiești măcinat de obsesia scopului?

Vor fi momente când drumul se îngustează, dar tu continui să urci. În dreapta ta e prăpastie, bolovani îți alunecă sub picioare, iar tu mai mult te târăști, uneori sângerând în genunchi.

Se poate ca ceața să-ți tulbure cărarea. E deasă și ai vrea să te întorci pentru că nu vezi decât un pas în fața ta. Dar nu există drum de întoarcere.

Te oprești. Ai vrea să se sfârșească totul, pentru că ți-e atât de frică, încât ești încremenit. ,,Ce să fac? Nu văd nimic în jurul meu.”  Dar continui să mergi.

La un moment dat, ceața se ridică, iar în fața ochilor se deschide o priveliște frumoasă. Ești sus, pe creasta înverzită a muntelui, iar la picioarele tale se desfășoară lumea.

 

Acolo jos, totul pare mic și te gândești că ai fost cândva acolo, încremenit în neputință. Nici drumul nu mai pare înspăimântător. A meritat efortul. Nu te mai doare. Aproape ai uitat. Aici sus, aerul e curat, cerul senin, priveliștea minunată.

Ai să înțelegi, astfel, că ai urcat un munte! Poate că ai mai căzut uneori, chiar și-acum te ustură genunchii, dar ești sus. Sărbătorește asta. Bucură-te pentru tine. Felicită-te, meriți din plin!

Vezi tu, dragul meu călător, poate că muntele tău e acea situație fără ieșire în care te afli acum. Acea problemă căreia nu-i vezi soluția și care te paralizează, care pare imensă, copleșitoare, când privești spre ea.

Poate ești pe povârniș sau ceața îți tulbură cărarea. Odihnește-te, dacă e cazul. Adună-ți puterile, dar nu renunța! Întotdeauna ceața se risipește, întotdeauna drumul se netezește, iar viața îți răsplătește efortul, întotdeauna.

Iată o metodă NLP prin care te poți detașa pentru a găsi soluții optime problemelor cu care te confrunți!

Schimbarea poziției perceptuale:

  1. Așază-te într-un fotoliu și observă ce simți când te afli acum, în această situație cu care te confrunți. Care sunt valorile și convingerile tale în această situație? Ce comportamente ai în raport cu problema?
  2. Ridică-te din fotoliu și privește ceasul, distrage-ți mintea de la situație pentru a intra într-o altă poziție perceptuală. Așază-te acum într-un alt loc, poate pe un scaun și privește spre locul în care ai stat prima dată. Imaginează-ți că te uiți la știri la tv și afli despre o persoană aflată exact în situația în care ai fost, blocat în problema care pare de nerezolvat. Cum vezi lucrurile din afară? Ce soluție ai putea găsi pentru ,,celălalt” care ai fost?

Notă: ai putea să te așezi în poziția unei persoane pe care o admiri, care a găsit soluții la probleme similare. Imaginează-ți că ești ,,modelul” tău, simți ca el, ai aceleași convingeri, valori, comportamente. Ce ar face el, în locul tău, cu această problemă?

  1. Ieși din poziție și privește pe fereastră pentru a schimba starea. Apoi așază-te într-un al treilea loc, imaginându-ți că ești sus, deasupra tuturor problemelor, ești chiar Universul. Cum se vede de acolo, situația ta care părea fără ieșire?
  2. Acum ieși din poziție și alege care dintre aceste perspective e cea mai potrivită pentru tine. Așază-te iar în acel loc, reia starea mentală, corporală și emoțională adecvată și găsește soluția. Chiar dacă nu o găsești pe loc, ridică-te și așază-te direct pe primul loc în care te afli în situația problematică, păstrând starea din poziția aleasă.

Cum mai pare situația cu care te confrunți? Nu-i așa că s-a schimbat perspectiva și nu mai este de nerezolvat? Ai putea acum să cauți diferite soluții și să le încerci, până când rezolvi problema în felul cel mai potrivit pentru tine.

Dificultățile vieții sunt ca munții -  par de netrecut când îi privești de-aproape. Citește aici și alte tehnici care te ajută să găsești soluții creative.

Nu uita: nu va fi ușor. Uneori frumos, alteori înspăimântător. Uneori va trebui să te odihnești, pentru a contempla frumusețea vieții sau a-ți recăpăta forțele. Dar sigur vei ajunge în vârf, pentru că de asta există munții.

Fericirea nu înseamnă doar să cucerești vârful, ci să parcurgi drumul, să descoperi frumusețea vieții, descoperindu-te pe tine. Drum frumos, drag cititor!

Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle