Tristețe abisală, singurătate dezolantă, angoasă și peste toate, o oboseală existențială greu de cuprins în cuvinte. Ești la capătul puterilor. Nu vrei și nu poți să mai trăiești... La ce bun?!
Dacă la toate acestea se adaugă manifestări fizice ca insomniile, transpirațiile nocturne, tahicardiile, lipsa poftei de mâncare, iată tabloul complet al unui episod depresiv.
Fiecare om are astfel de momente, atunci când se confruntă cu anumite evenimente de viață, nefericite. Dar când acestea se prelungesc și scot individul din viața socială și profesională, lucrurile se complică.
Situația devine extrem de gravă atunci când simți că nu mai ai nici un scop, nu mai ai pentru ce trăi. Când devii incapabil să mai vezi vreo soluție, vreun viitor, atunci ai nevoie cu adevărat de ajutor.
Prietenii, familia, pot fi de un real ajutor, dar este absolut necesar ajutorul unui specialist, al unui psihoterapeut. Fără ajutor, din nefericire, pot surveni tentative de sinucidere.
Atenție! Uneori simptomele depresiei pot fi mascate, cel în cauză reușind foarte bine să poarte masca fericirii. Moartea actorului Robin Williams este semnificativă, în acest sens.
CUM AJUTĂM PE CINEVA AFLAT ÎN DEPRESIE
Ascultându-l. Este cel mai bun lucru pe care îl putem face. Fără să dăm sfaturi - este cel mai prost lucru pe care îl putem face!
Are nevoie să vorbească despre ce simte și să plângă. Mult. Iar și iar. Aveți răbdare. Trebuie să-și ventileze emoțiile. Este vital.
Arătați-i că este NORMAL să sufere, având în vedere situația, este NORMAL să simtă durere.
Observați că la un moment dat se mai liniștește. Atunci este momentul să interveniți. Abateți-i gândurile de la problema cauzatoare de suferință. Vorbiți-i despre situații amuzante din trecut. Sau spuneți-i un banc inspirat, o întâmplare comică.
Scoateți-l între oameni, astfel nu se va mai centra pe sine. Plimbați-vă în natură. Lumina soarelui generează o stare de bine.
Arătați-i că un viitor frumos este posibil pentru el. Că există un viitor!
CUM SCAPI DE DEPRESIE ÎN 5 PAȘI
Repet, cu psihoterapie!
1. Vorbește despre ceea ce simți. Oricât de mult este nevoie, oricui este dispus să te asculte.
2. Fă sport. Aleargă pe stadion, in jurul blocului, du-te la sală, orice înseamnă mișcare ajută la ieșirea din depresie.
3. Râzi. Citește bancuri, urmărește comedii ușoare, uită-te la videoclipuri amuzante.
4. Roagă-te, la biserică sau acasă. Meditează. Găsește, pe YouTube, meditații ghidate, tehnici de relaxare, transe, orice te poate ajuta la liniștirea minții.
5. Găsește un specialist care să ți se potrivească și lasă-l să se ocupe în mod profesional de problemele tale, dacă acestea sunt grave.
Principala cauză a depresiei, a anxietății, a fricilor de orice fel, este lipsa iubirii. Dacă oamenii s-ar simți iubiți, ar fi pe deplin fericiți, nu ar mai suferi. Dar pentru a primi, oferă tu, mai întâi, în mod necondiționat. Atunci când oferi iubire semenilor, nu mai ai nevoie să cauți pentru tine, căci iubirea îți umple inima pe măsură ce-o oferi.
Îți doresc, dragul meu cititor, să găsești această iubire, să întâlnești oameni care să-ți fie alături, să te susțină și să te accepte așa cum meriți!
Geanina Timofte