Singurătatea de sărbători. 6 Soluții ca să-i faci față

Singurătatea de sărbători. 6 Soluții ca să-i faci față

geanina timofte
Redactat de: Geanina Timofte
Timp de citire: 5 minute

Singurătatea de sărbători

Singurătatea poate fi extrem de dureroasă, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.

Există această tradiție în care, de Crăciun, familia se reunește pentru a sărbători împreună. Sentimentul de apartenență este foarte important.

Este absolut necesar, pentru sănătatea noastră emoțională, să știm că aparținem, că facem parte dintr-un grup mai mare. Iată de ce a fi singur de sărbători poate fi atât de greu. Tristețea este acum mai apăsătoare, încât poți ajunge chiar și în pragul depresiei.

Poate ai trecut printr-o despărțire, poate locuiești departe de familie și de prieteni, printre străini. Poate că ți-au crescut copiii, au plecat să petreacă alături de cei de vârsta lor, iar acum casa ta a rămas ca un cuib gol. Sau poate copiii au propriile lor familii, mult prea departe să poată ajunge la tine. Poate chiar nu mai ai pe nimeni, pe lume, în afară de câțiva prieteni ocupați cu propriile lor familii.

Indiferent de motivul pentru care ești singur, te asigur că toți am trecut măcar o dată în viață, singuri, de Crăciun.

E și mai dureros să vezi cum toți, în jurul tău, se bucură să fie în familie, să facă parte dintr-un grup. Prin mall-uri, prin parcuri, pe ecranele televizoarelor, în pozele de pe rețele de socializare, doar familii fericite.

Nu-ți rămâne decât să te izolezi în casă pentru a nu fi văzut și a nu vedea pe nimeni.

Stop! Nu aceasta este soluția!

6 soluții să faci față singurătății

6 soluții să faci față singurătății

În primul rând acceptă că te simți singur și trist, iar dacă simți să plângi fă-o. Eliberează, astfel, durerea din suflet. Apoi suflecă-ți mânecile și treci la treabă. Fă ceva pentru tine.

  1. Sună-ți rudele și prietenii.

Fă o listă cu 5, 6 prieteni sau rude pe care să-i suni. Invită-i la tine sau invită-te la unul dintre aceștia, de Crăciun. E normal să ne vizităm unii pe alții de sărbători, deci nu e nimic în neregulă cu acest gest. Este posibil să te refuze, dar asta nu are legătură cu tine, cu cu planurile lor. Nu o lua personal și încearcă la altcineva.

Poate verișoara aceea pe care nu ai mai văzut-o de 10 ani sau poate nepoate pe care o știi doar din pozele de pe internet.  Când ați putea să vă întâlniți, dacă nu de sărbători? Ce zici de colega de la muncă? Vă înțelegeți bine, ai putea să o suni. Dar prietena cea mai bună din liceu?

Închide ochii, fă-ți curaj și sună. De tine depinde să acționezi.

  1. Du-te la biserică.

Crăciunul e Nașterea Domnului Iisus, deci e firesc să mergi la biserică unde să celebrezi acest moment de bucurie. Acolo vei întâlni oameni din cartierul tău, zâmbește-le ca unor rude. Vei simți că faci parte dintre ei. Fii cu inima deschisă către oameni și către Dumnezeu. Umple-ți sufletul de energia divină a aceste mari bucurii.

  1. Mergi în centrul orașului.

Fiecare primărie organizează târguri de Crăciun, concerte, activități pentru mari și mici. Du-te și tu, amestecă-te în mulțime, zâmbește tuturor, fredonează, dansează, fii acolo și lasă gândurile negre să se risipească. Nimeni nu știe că ești singur. Ai putea fi cu grupul de lângă tine. Oricum, nimănui nu-i pasă, așa că simte-te bine.

Dacă, totuși, nu poți trece peste acest blocaj, iată un truc: prefă-te că urmează să te întâlnești cu cineva. Uită-te, preocupat după ,,cineva” care întârzie. Cine știe, poate chiar vei întâlni pe cineva cunoscut, alături de care să te distrezi.

Bucură-te, ca un copil, cu inima deschisă, de tot ce vezi: copii, luminițe, moși rotofei, oameni gălăgioși. Zâmbește-le! Sunt de-ai tăi, chiar dacă ei nu știu. Nu suntem toți, o mare familie numită Omenire?!

  1. Invită la masa de Crăciun un vecin bătrân și singur.

Cu siguranță ai un vecin singur în blocul tău sau pe strada ta. Ce-ar fi să-l inviți la tine? Sigur se va bucura și te vei bucura și tu. Dacă ai ști ce povești de viață ascund acești oameni vârstnici!  Ai fi surprins să afli o poveste fascinantă, din alte vremuri.

S-ar putea să te inspire. Știu că nu prea vrei să-ți petreci sărbătorile cu un bătrân, dar fă-o ca și cum ai face-o cu tine însuți, peste ani. S-ar putea să fii în locul lui, într-o zi, așa că fă asta pentru tine.

  1. Organizează o întâlnire a oamenilor singuri.

Scrie o postare, pe o rețea de socializare, în care-ți dai întâlnire cu cei singuri din orașul tău. Stabilește o zi, o oră, o cafenea. Exprimă-ți dorința de a-ți împărtăși singurătatea cu alți oameni, asemănători ție. S-ar putea să vină 10 persoane, s-ar putea să nu vină nimeni. E un acte de curaj să-ți asumi singurătatea, dar merită încercat.

  1. Creează-ți propriul obicei de Crăciun.

Fă-ți o tradiție a ta, pe care o pregătești cu grijă.  Împodobește o crenguță de brad, coace fursecuri, fă o oală cu ceai parfumat și așteaptă colindătorii. Nu te mai gândi că nu ai destui bani, că s-ar putea să fie infractori. Fricile nu-ți dau libertatea să te bucuri de oameni. 2, 3 lei, un fursec, o cană de ceai și un zâmbet, e tot ce ai nevoie.

Dacă nu sună nimeni la ușa ta, pregătește-ți masa pentru tine. Fă-ți o cană de ceai sau vin fiert, pune câteva fursecuri gătite de tine, ascultă colinde și desfă cadoul.

Cum care cadou? Acela pe care ți l-ai pregătit cu o zi înainte. Un parfum, o carte bună, o jucărie pe care ți-ai dorit-o în copilărie, dar pe care nu ai primit-o vreodată.  Meriți să te bucuri!

Sărbătorile sunt un bun prilej să te răsfeți citind cărți romantice, uitându-te la filme siropoase și stând în pat, cu o cană de ceai aromat.

***

Tristețea vine să te colinde și bate la ușa sufletului tău. Oferă-i o cană de ceai, un fursec dulce, un zâmbet, apoi las-o să plece. Închide ușa și nu uita că tu decizi cum vrei să te simți. Tu poți să faci Rai din ceea ce ai!

Sărbători liniștite și bucurie în suflet!

Psiholog Geanina Timofte

Distribuie articolul:
geanina timofte
Psiholog Geanina Timofte
Cine sunt eu? Sunt un om care poate să vadă dincolo de aparențe, frumusețea sufletească. Știu că bunătatea se ascunde, uneori, în spatele unor măști de apărare. Știu că nu există oameni răi, ci oameni răniți sau neiubiți. Cred în puterea de vindecare și autodepășire a fiecăruia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte articole care ți-ar plăcea

Simți că ai nevoie de ajutor emoțional? Eu vin în întâmpinarea ta cu soluții pentru cele mai grele probleme prin care treci. 
Geanina Timofte: Psiholog, Psihoterapeut, Trainer & Life-coach NLP.

Ești gata de o schimbare?

Hai 3 zile în tabăra de dezvoltare personală!
Vezi detalii
cross-circle